KADİR TOPBAŞ DÜNYA BAŞKANI

KADİR TOPBAŞ DÜNYA BAŞKANI

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dünya Başkanlığı’na 3 yıllığına yeniden seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a döndü. Başkan Topbaş’ı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaşlar alkış ve tezahüratlarla ka

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dünya Başkanlığı’na 2016 yılına kadar yeniden seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a döndü. Başkan Kadir Topbaş’ı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda İBB Bürokratları ve kalabalık bir vatandaş grubu karşıladı.

Havalimanına inişinde vatandaşların alkış ve tezahüratlarıyla karşılanan Kadir Topbaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeniden gururla İstanbul’a döndüklerini belirterek, şöyle seslendi; “Aziz İstanbullular ve sevgili İstanbullular, UCLG’nin Fas’ın Başkenti Rabat’ta yapılan 4. büyük kongresinde tek aday olarak katıldığım başkanlık seçiminde bütün üyelerin alkışlarıyla oybirliğiyle yeniden başkan seçildim. Onurlu bir görev, çünkü yerel yönetimler dünyada yeni bir sürece girdi.”
“Yerelleşmenin hızla geliştiği, şehirlerin hızla nüfusunun arttığı bir süreçte, yerel yönetimlerin halka hizmet notasında güçlenmesi, bilhassa yoksulluğun önlenmesi ve yerleşim alanlarının daha düzenli hale getirilmesi konularında çözümler üretebilmesi çok önemli” diyen Kadir Topbaş, UCLG olarak, BM’nin Milenyum Hedefleri kapsamında ülkelerin çözüm ortağı olan ve 2015 sonrası kalkınma hedeflerine uygun olarak yerelden kalkınmanın ön planda tutan bir süreci başlatacaklarını söyledi.
Bu dönem 6’ya çıkartılan eş başkanlarla birlikte dünya halklarına hizmet sunmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Topbaş, “TC vatandaşı ve İBB Başkanı olarak 3 yıllığına yeniden bu onurlu göreve seçildiğim için gururluyum. Bu başarı bizim İstanbul’da yapmış olduğumuz çalışmaların ve ülkelerle kurduğumuz diyalogun sonucu olarak ortaya çıktı. Yerel politikalar ve yerel diplomasi alanında yaptığımız uluslararası ölçekteki çalışmalar sebebiyle başkanlık seçiminde karşımıza bir başka aday çıkmadı. Özverili çalışmalarımız ile geçtiğimiz dönem UCLG’nin dünyadaki önemi arttı” ifadelerini kullandı.Davet edildiği BM’nin açılışındaki konuşmalarda bu başarılarının konuşmacılar tarafından taktirle karşılandığını ve kendisinin de bir konuşma yaptığını hatırlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Karar vericilere, paydaşlarımıza yerel ve bölgesel liderlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye’ye taşıdığımız bu onurlu görev tabi ki Türkiye Cumhuriyeti’nin yürüttüğü başarılı çalışmalar ve dış politika sayesinde gerçekleşti. Bundan sonraki süreçte de yereli güçlendiren bir anlayışla ülkemize ve dünya halklarına önemli bir katkı sunacağımıza inanıyorum. Hayırlı olsun diyorum ve bize bu gücü veren İstanbullulara teşekkür ediyorum.”

Topbaş coşkuyla karşılandı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın çıkışında vatandaşlar tarafından alkışlar ve tezahüratlarla karşılanan UCLG Başkanı Kadir Topbaş, burada yaptığı konuşmada da dünya barışına katkının yerelden geçtiğini bilerek çalıştıklarını söyledi. “Global bir köy haline gelen gezegende, sadece kendi coğrafyanızda, kendi ülkenizde, kendi şehrinizde kapalı devre yaşayamazsınız” diyen Kadir Topbaş, “Tüm dünya ile yakın ilişkiler kurmak zorundasınız. Sayın Başbakanımızın başlattığı yurt dışındaki gezilere ve dış politikaya paralel biz de yerel anlamda ilişkilerimize ağırlık verdik. Dünya barışına katkının yerelden geçtiğini bilerek aktif çalışmalarımızı sürdürdük” diye konuştu.

Sömürgeci olmadık

Dünyanın yeni trendinin yerelleşen bir yönetim anlayışı olduğunu belirten Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sayın Başbakanımız da belediye başkanı olduğu dönemden bildiği için bizi güçlendirecek yasal düzenlemeleri sağladı. 2004 yılında yerel yönetimler UCLG çatısı altında toplandı. 2010 yılında Mexico City’de başkanlık için adaylığımı koymuştum. 3 yıllık bir dönemde görevimizi yaptık. Şimdi de Rabat’ta 4. Dünya Büyük Konseyi toplandı. 2 binin üzerinde bölgesel yöneticiler katıldı. Bir başka aday da gündeme geldi. Yeterli destek göremedikleri için çekildiler. Bize dünyanın her yerinden çok ciddi destekler var. Arzumuz, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve insanlığın mutluluğudur. Artık BM de bizi dikkate alıyor. BM Genel Sekreteri Ban ki Moon bizden ‘küresel müttefikiz’ diye bahsediyor. 3 yıl sonra Kolombiya’da yapılacak kongre. Bunun için İstanbul’u da aday yaptık ama Bogota şehrinin sıkıntıları olduğu için bize düşen büyüklüğü gösterip Bogota’ya verdik 2016’yı. Kolombiyalı yetkililer bizim jestimize karşı gözyaşlarını tutamadı. Güçlü olduğunuz zaman zayıfın yanında olmasını bileceksiniz. Çünkü biz Türk milleti olarak hiçbir zaman sömürgeci olmadık."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.