Kadir Topbaş: Şehirlerdeki güvenlik sorunu, gelecekte ağır sonuçlar doğurabilir

Kadir Topbaş: Şehirlerdeki güvenlik sorunu, gelecekte ağır sonuçlar doğurabilir

Dünyadaki çocukların geleceğinin tartışıldığı toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şehirlerin güvenlik sorunlarının ileride çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Topbaş, insanlar arasında dengesizlik ve sosyal bozuklukların devam etmesinin olumsuz sonuçlarına işaret ederek, "Gelecekte kaçak göçmenler bir şekilde şehirlere gelip bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi kanallarda yaşayıp gasplar yapacaklar." dedi.

Dedeman Otel'de düzenlenen 2015 sonrası erken dönem çocuk gelişimine ilişkin ulusal istişare toplantısı, yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen ve uzmanı bir araya getirdi. Birleşmiş Milletler'in çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesiyle ilgili kuruluşu UNİCEF ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın girişimiyle düzenlenen toplantıda erken çocukluk dönemine ait bütüncül entegre politika ve programların geliştirilmesi konuları tartışıldı.

24-25 Ocak 2013 tarihlerini kapsayan toplantıların açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, çocukların içinde bulunduğu ve yetiştiği şartları itibariyle büyük sorunlar yaşadıklarını belirtti. Dünyanın pek çok yerinde zor koşullar altında yaşayan çocukların  cinsel taciz, savaş ortamı, sağlık imkanlarından yoksun olma gibi durumları yaşadıklarını belirten Topbaş, "Göçe zorlanan bölgelerde çocukların en çok istismar edildiğini biliyoruz. Yine biliyoruz ki Afrika'da sağlıklı suya erişemediği için 0-5 yaş grubunda çocuklar arasında yüzde 55 oranında ölüm gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.

ŞEHİRLERDEKİ GÜVENLİK SORUNU

Topbaş, konuşmasında şehirlerdeki güvenlik sorununa da değindi. Meksika'daki bir toplantıda yaptığı konuşmayı hatırlatan Topbaş, şehirlerde 2030'lu yıllarda yaşanabilecek muhtemel problemlere ilişkin dikkat çeken tespitler yaptı. Kaçak, göçmen gibi şehir hayatını olumsuz etkileyen insan gruplarının güvenlik sorununu önemli ölçüde etkileyebileceğini anlatan Topbaş, "Eğer dünyadaki bu haksızlık devam eder, kaynaklar bu kadar dengesiz tüketilmeye devam ederse ... Afrika'ya gittiğinizde arka sokaklara gitmemenizin öğütlendiği, akşam saatlerinde caddelerde dahi tehlike olduğu, hatta oralarda iş adamlarının elektrikli tellerle çevrili yerlerde yaşamını sürdürmek zorunda kaldığı bir dönemde, gelecekte eğer bu dengesizlik devam ederse, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi kaçak göçmenler şehirlere girip bir yolunu bularak kanallarda yaşayacaklar ve gasplar yapacaklar. Böyle giderse 2030 yılında böyle giderse şehirlerdeki en önemli problem güvenlik sorunu olarak ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıların tamamlanmasının ardından içeriğe ilişkin ortak bir deklarasyon yayınlanacak. Deklarasyonda çocuk gelişimiyle ilgili gereken tedbirlerin alınması için tüm dünya liderlerinin ortak çalışmaya davet edileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.