Kaloriferde tasarrufun yolu temizlikten geçiyor

Kaloriferde tasarrufun yolu temizlikten geçiyor

Soğuk kış günlerine sayılı günler kala uzmanlar hem tasarruf hem de can güvenliği için kombi, baca ve kalorifer bakımının önemine dikkat çekiyor. Baca temizliğinin itfaiye tarafından her yıl yapılması gerektiğini belirten ısı tesisat uzmanı Atilla Atik, "

Kış ayları yaklaşırken, vatandaşlar da soğuklara karşı tedbir almaya başladı. Bir çoğu baca ve kalorifer peteklerinin temizlenmesi, sobaların yakmaya uygun hale getirilmesi işlemlerini tamamladı. Bir çok vatandaş ise henüz bu işlemleri yerine getirmiş değil. Tesisatçılar, özellikle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gerekenlerin yapılması konusunda vatandaşları uyardı. Tesisat ve Proje Danışmanı Atilla Atik, kışa girmeden önce kombilerin genel bakımlarının yapılması gerektiğini ifade etti. "Nasıl araçlarımıza uzun yola çıkmadan önce bir bakım yaptırıyorsak, kombilerimize de ısınma sezonuna girmeden önce genel bakım ve kontrolünü yapmamız gerekiyor." diyen Atilla Atik, "Kombinin bakımı servis teknisyenleri tarafından yapılmalı. Baca bakımları ise bacalı kombilerde yapılmaktadır. Her yıl itfaiyeden alınacak bir temizleme raporuyla hem bacaların temizlenmesi sağlanır, hem de atık gaz daha verimli bir şekilde atmosfere atılır. Bu da zehirlenmelerin önüne geçecektir. Aynı zamanda kazanlarda da baca temizliği çok önemlidir. Vatandaşlar bu konuda çok hassas olmalıdır. Hermetik kombilerde ise bu temizlik yoktur. Sadece genel temizlik yapılması gerekir." ifadelerini kullandı. 

'KALORİFER PETEKLERİNİN KAPATILMASI YANLIŞ' 

"Kaloriferin daha verimli bir şekilde kullanılması için önemli ipuçları veren Atik, "Tasarruf için vatandaşların evlerindeki tüm radyatörlerinin açık olması gerekir. Vatandaşların termostatik vana kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bunun haricinde oda kumandası da kullanabilirler. Kumanda, kombinin çalışma performansını arttırıyor. Dijital oda kumandalarını 50 ila 200 lira arasında temin edilebilir. Bazı peteklerin kapatılması tamamen yanlış bir şey. Odayı hiç kullanmıyorsanız, kapısını hiç açmıyorsanız, petekleri kapatabilirsiniz. Ancak, o odaya sürekli giriş-çıkış sağlanıyorsa bir ısı kaybı olacaktır. Kombiler minimum seviyede tutularak tasarruf sağlanabilir." şeklinde konuştu. 

'EN AZ İKİ YILDA BİR PETEK İÇİNDEKİ SU TEMİZLENMELİ' 

Bazı kaloriferlerin üstünün ısınmasına rağmen altının ısınmadığını ya da tam tersi bir durum yaşanabildiğini aktaran Atik, "Bunların birkaç sebebi bulunmakta. Birincisi, radyatör içindeki sıvının yılların vermiş olduğu deformasyonla su balçıklaşır. Bu da sirkülasyonu olumsuz etkiler ve ısınma sağlıklı gerçekleşmez. Vatandaşların en az iki yıl da bir peteğin içindeki suyu temizletmesi gerekiyor. Bu şekilde tesisatların içindeki su temizlenir ve havaları da alınırsa, sistem daha verimli hale gelir. " dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.