KCK davasının her aşamasında tercüman

KCK davasının her aşamasında tercüman

Aralarında çok sayıda gazetecinin yer aldığı terör örgütü KCK davasında sanık avukatları, ana dilde savunma hakkı kapsamında duruşmanın her aşamada tercüman bulundurulmasını talep etti

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen toplam 46 sanıklı terör örgütü KCK davasında 33 tutuklu sanığın tamamı ile tutuksuz sanıklardan 8'i hazır bulundu. BDP Kars milletvekili Mülkiye Bir Tane, duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Ali Alçık, saat 15.00'e kadar talep alacaklarını, duruşmaya bu saat itibariyle ara vererek talepleri değerlendireceklerini açıkladı. Daha sonra da sanık avukatlarının taleplerinin alınmasına başlandı.

Sanık avukatı Eren Keskin, bu davada bir gelenek gazeteciliğinin yargılandığını savundu. Keskin, "Türkiye'de devlet ne istiyor? Sorunun çözümü için 'Kürtler dağdan insin gelsin' deniliyor. Benim müvekkilim Yüksel Genç de bu çağrıya uyarak gelmiş ve hak arayışında demokratik mücadele içinde yer almıştır. Fakat buna rağmen tutuklu sanıklar arasında yer almıştır. Tutuklu yargılamalar güvensizliği pekiştirmiştir. Tutuklu sanıkların tahliyelerine karar verilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Bu arada sanık avukatlarından Avukat Fırat Epözdemir, ana dilde savunma hakkının 31 Ocak 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yasalaştığını hatırlatıp, bu hakkın tam anlamıyla tanınmadığını iddia etti. Mahkeme Başkanı Alçık'ın sadece iki ayrı savunma aşamasında tercüman bulundurulacağı şeklindeki açıklamasını hatırlatan Epözdemir, "Bu durum, başta Kürtler olmak üzere bu ülkede yaşayan asli unsurlara karşı bir haksızlıktır." dedi.

Bu yasal düzenlemeden önce de ana dilde savunma hakkının tanınabileceğini belirten Epözdemir, "Yargılama ve savunma bir bütündür, bölünemez. Bu nedenle savunma aşaması haricinde tahliye talebi başta olmak üzere sanıkların taleplerini de ana dilde sunabilmeleri için yargılamanın her aşamasında tercüman bulundurulmasını talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Duruşma, diğer avukatların talepleri ile devam ediyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.