Kılıç: "Prematüre bebekler beyin kanamasına eğilimlidir"

Kılıç: "Prematüre bebekler beyin kanamasına eğilimlidir"

Prematüre bebeklerin gelişimlerini tamamlayıncaya kadar doktor kontrolünde olmaları gerektiğini vurgulayan Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç; anne babaların bu süreci nasıl daha kolay geçirebileceklerini anlattı

Prof. Dr. İlknur Kılıç prematüre bebekleri şöyle tanımladı: “İnsanda gebelik normal olarak 40 hafta (280 gün) sürer. Eğer bebek, 37 haftasını doldurmadan doğacak olursa prematüre olarak kabul edilir. Prematüre bebekler, yalnızca diğer bebeklere göre küçük değillerdir, aynı zamanda organları tam gelişmeden doğarlar. Akciğerleri, böbrekleri, beyinleri, bağırsakları dış hayata uyum sağlayacak kadar olgunlaşmış değildir.”

Annenin sağladığı destek ortadan kalktığında, prematüre bebek birçok sorunla karşı karşıya kalabildiğinden bahseden Kılıç,  bu sorunların cinsine ve ağırlığına göre bebeğe gerekli olan tedavi şekilleri, yoğun bakım veya özel bakım gerekip gerekmediği ve bebeğin hastanede kalış süresi değiştiğinin altını çizdi.

“SOLUNUM DESTEĞİ GÜNLERCE SÜREBİLİR”

Kılıç, 34 haftanın altında doğan bebeklerin genellikle solunum desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirirken “Bu destek sadece oksijen desteği olabildiği gibi, bebeğin solunumunun tamamen solunum makinesi ile sağlanması ile de olabilir. Akciğerin solunum işlevini yapabilmesi ve kapanmasının engellenmesi için ilaç verilmesi gerekebilir. Bebek çok küçükse solunum desteği günlerce sürebilir.” dedi.

“DAMARLAŞMA BOZUKLUKLARI OLABİLİR”

Dr. Kılıç: “Bebeğin bağırsaklarının tam gelişemeden doğması nedeniyle beslenme öncelikle damardan sağlanıp en kısa zamanda bağırsaktan beslenmeye geçilmeye çalışılır. Çok küçük doğan bebeklerin beyin kanamasına eğilimleri fazladır. Bu nedenle intrakraniyal kanama açısından takip edilmeleri gerekir. Yine çocuk kardiyolojisi tarafından prematüre bebeklerin geç kapanabilen bazı damarların kapanıp kapanmadığı kontrol edilir.” dedi.

Ayrıca prematüre bebeklerin göz damarlarının da tam gelişmeden doğduklarını ifade eden Kılıç, damarların anne kanından farklı bir ortamda gelişmek zorunda kaldıklarından damarlaşma bozuklukları yaşanabildiğini söyledi. Kılıç, muayenelerin deneyimli göz hekimleri tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. İlknur Kılıç: “Prematüre doğan bebek, yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu olduktan sonra yenidoğan uzmanı, gerekirse Çocuk nöroloji ve gelişim uzmanı, fizyoterapist tarafından da izlenmelidir. Unutulmamalıdır ki bebeğin 40 haftasını doldurması sorunların bittiği anlamına gelmez. Anne karnının dışında bu sürecin tamamlaması nedeniyle yaşanabilecek bazı sorunlar deneyimli doktorlar tarafından izlenmelidir.” dedi.

premature-bebekler-.jpg

PREMATÜRE DOĞAN BEBEKLERİN EBEVEYNLERİ İÇİN ÖNERİLER

Prof. Dr. İlknur Kılıç, prematüre doğan bebeklerin ebeveynleri için şu önerilerde bulundu:

* Prematüre bebeklerin anne-babalarında sürekli bir korku hali mevcuttur. Anne-babalar genellikle prematüre doğumdan dolayı kendilerini suçlarlar.

* Annelerde yorgunluk, endişe, öfke, suçluluk, şaşkınlık ve depresyon gibi belirtiler de olabilir. Prematüre bebeklerin anneleri genellikle ailenin diğer bireylerine ve çevresine karşı hassas ve sinirlidirler. Bazı annelerde yeme ve uyku problemleri olabilir. Bu durumlarda doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.

* Birçok anne-baba, diğer prematüre bebeklerin anne-babalarıyla konuşmanın kendilerini rahatlattığını belirtmişlerdir. Diğer prematüre bebeklerin anne-babalarıyla konuşabilmek için hastane personelinden yardım isteyebilirsiniz. Bebeğinizi görmeniz endişelerinizin önemli bir bölümünü giderecektir. Bebeğinizin bakımından sorumlu kişileri tanımak ve prematürelik hakkında daha fazla bilgi edinmek de bu konuda faydalı olabilir.

* Prematüre bir bebeğin doğumu sizi yeni insanlar, yeni aletler, yeni teknolojiler ve yeni davranış biçimleriyle karşı karşıya getirecektir. Bu yeniliklere alışmak biraz zor olabilir, ancak unutmayınız ki tüm bu faaliyetlerin ana noktası sizin bebeğinizdir ve herkes, her şey sizin bebeğinizin iyiliği için çalışmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.