Kongre turizmi İstanbul'u kurtardı

Kongre turizmi İstanbul'u kurtardı

Son dönemlerde bir çok dev organizasyona ev sahipliği yapan İstanbul kongre turizminde de öne çıktı. Önemli bir çok uluslararası kongre ve konferansa ev sahipliği yapan İstanbul’a 2011’de 3 milyona yakın işadamı geldi.

 İstanbul, her yıl hızla büyüyen kongre turizminde öne çıktı. 2011’de 3 milyona yakın işadamı kongreler için İstanbul’a gelirken, günlük harcamaları 500 Euro’yu buldu. Sektör temsilcileri ise, düzenlenen kongrelere delege olarak katılan kişilerin yüzde 40’ının daha sonra tatilini yapmak için Türkiye’yi tercih ettiğini belirtiyor.

SADECE İSTANBUL DEĞİL

İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Elif Balcı Fisunoğlu, kongre katılımcılarının yakınlarının da bu fırsatı değerlendirip İstanbul’a gelmek istediklerini belirterek, “İstanbul’a gelen kongre katılımcıları ayrıca Antalya, İzmir, Kapadokya gibi destinasyonlarımıza da kongre öncesi ve 
sonrası turları için seyahat ediyorlar. Bu da kongre turizminin bir ülkeye önemli getirilerinden” dedi.

KURTARICI OLDU

Kongre turizmi, İstanbul’daki otellerin ölü sezonu olarak sayılan kasım ve mart dönemlerindeki kurtarıcısı oluyor. Fisunoğlu, özellikle İstanbul’daki otellerin boş geçen dönemlerde, devam eden kongreler sayesinde doluluk oranlarını belli bir seviyede tuttuğunu belirterek, şunları söyledi: “Kongre turizminin başladığı 2000’li yılların başında, sadece 5 yıldızlı oteller için önem taşıyan bir sektör olarak değerlendiriliyordu. Zaman içinde İstanbul’da gerçekleşen kongreler ve de özellikle değişen uluslararası trendler ile 4 ve 3 yıldızlı oteller içinde kongre sektörünün önemi anlaşıldı.”

OTEL ÇEŞİTLENDİRMESİ ŞART

İstanbul otellerinin kongre ve toplantı sektörü için önemli olduğunu belirten Fisunoğlu, “Oteller sadece konaklama değil ayrıca küçük ve orta ölçekli toplantılar için de birer kongre merkezi konumundalar bu sebep ile İstanbul’daki yeni otel yatırımları da bu çerçevede yapılıyor. Ancak İstanbul’un kongre turizmindeki başarısının sürdürülebilmesi için otel çeşitliliğinin geliştirilmesine hem kategori hem de fiyat bakımından ihtiyaç var” dedi.

İstanbul ilk 5’e girecek

·  Kongre turizmi, dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturuyor.
·  Seyahat eden insanların yüzde 10’u kongre turizmi amaçlı ülke değiştiriyor. 
·  Kongre delegeleri, normal bir turiste göre 4 kat fazla harcama yapıyor.
·  ICCA verilerine göre Türkiye’de 2011 yılında gerçekleşen 159 kongreye ve 95 bin delege katıldı.
·  İstanbul’da bugün 9 milyona yaklaşan toplam ziyaretçi sayısının 3 milyonunun toplantı ve kongreler için geldiği tahmin ediliyor.
·  İstanbul, son 5 yıl içinde kongre merkezlerindeki koltuk kapasitesini 3 katına çıkardı.
·  2012 yılı için yayınlanan öngörü raporlarına göre, kongre turizminde İstanbul dünyada 5’inci sıraya çıkacak.
·  İstanbul’da şu anda 7 tane kongre ve fuar merkezi bulunuyor.
·  İstanbul’da aynı anda 30-40 bin kişinin katıldığı kongreler, Kongre Vadisi ya da İstanbul Fuar Merkezi bölgesinde yapılabiliyor.
·  İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerde kalan müşterilerin yüzde 25-40’ı kongre amaçlı konaklama yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.