Mahalleleri 'riskli bölge' ilan edilen vatandaşlar eylem yaptı

Mahalleleri 'riskli bölge' ilan edilen vatandaşlar eylem yaptı

Sarıyer’in 3 mahallesinin depreme karşı Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli bölge' ilan edilmesi, vatandaşları sokağa döktü.

Yapıların yıkılacağı söylentilerinin artması üzerine eylem yapan mahalle sakinleri, 40 bin imza topladı. Yetkililerden kendilerinin mağdur edilmeyeceği sözünü alan vatandaşlar, eylemine son verdi.

'Armutlu' diye adlandırılan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Baltalimanı Mahallesi ve Derbent Mahallesi’nin bir kısmının içinde yer aldığı bölge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesine göre riskli bölge ilan edildi. Karar, 20 Ocak tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Kararda gerekçe olarak, deprem başta olmak üzere olası afetler için yapıların risk oluşturduğu ifade edildi.

Kararın açıklanmasının ardından mahallede yıkım söylentileri arttı. Mahalle sakinlerinin oluşturduğu yaklaşık bin kişilik grup Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı. ‘Evimizi yıkanın villasını yıkarız’, ‘Armutlu halkındır, rantçıların olmayacak’, ‘Armutlu bizimdir bizim kalacak’ şeklinde slogan attı. Kolilerin içerisinde toplanan yaklaşık 40 bin imza, yetkililere teslim edildi. Grup arasından seçilen bazı temsilciler ise bakanlık görevlileri ile konuştu.

Afet yasasının ikinci maddesine göre oturdukları mahallenin ‘riskli bölge’ ilan edildiğini aktaran mahalle sakinleri, tapularının bulunmadığını ancak Sarıyer’deki yapıların yüzde 70’inde tapu olmadığını dile getirdi. Vatandaşlar, "Barınma hakkı kutsaldır. Devlet babadır. Devlet hiçbir zaman halka karşı bir karar çıkararak, vatandaşı karşısına almamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yapılan görüşmenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, bir açıklama yaptı. Mahalledeki yapıların tapusunun bulunmadığını ifade eden Ayyıldız, “Oturduğunuz binalar riskli. Eğer istemezseniz, kentsel dönüşüm yapılmaz. Böyle bir şey yok. Siz isterseniz yapılacak. Sizi tapu ve ev sahibi yapacağız. Amacımız bu. Sayın bakanımız 'sizlerin istemediği hiçbir şey yapmayacağız’ diyor. Bize güvenin. Esenler’de kentsel dönüşüm yapılıyor. Orada yüzde 99,9 oranında anlaşma yapıldı. Sizlerle de böyle anlaşmalar yapılacak. Dedikodulara aldırış etmeyin.” ifadelerini kullandı.

Yetkililerden kendilerinin mağdur edilmeyeceği sözünü alan vatandaşlar, eylemine son verdi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.