'Melen hakkında yalan söylüyorlar'

'Melen hakkında yalan söylüyorlar'

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Melen Sistemi'nin tamamlanmadan açılış yapıldığını ileri sürerek, bakanlığın halkı kandırdığını iddia etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Öğüt, açılışı yapılan İstanbul İçme Suyu Projesi Melen Sistemi'nin dört aşamadan oluştuğunu, henüz ikinci aşamasının ihalesinin yapılmadan açılış yapılmasını eleştirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın halkı kandırdığını öne süren Gökmen, "Daha önceleri de defalarca "Bitti" denilerek aldatılan halkıma gerçekleri biz açıklayacağız.  Melen Projesi bitmedi. Soygun sınırsız..." ifadesini kullandı. 

Yazılı bir açıklama yapan Gökmen, şunları anlattı: "Daha önce de soru önergeleri vererek İstanbul İçme Suyu Projesi Melen Sistemi'ni sorduğumuzda bize verdikleri cevaplarla gerçeği ispat ettiler ama halktan gerçekleri saklayarak dün  MELEN'in 1. aşamasının açılışını gerçekleştirdiler.  Proje bittiği zaman  2040 yılına kadar nüfusu 17 milyon olacağı tahmin edilen İstanbul’a günde 1180 milyon m3 su vererek kentin su ihtiyacını karşılayacaktır.  

Proje 4 aşamadan oluşmaktadır.

I. Aşama: Büyük Melen çayı üzerinde bir regülatör inşa ederek 8,5 m3/s (yılda 268 milyon m3) debiyi çevirmek, pompaj ve 185 km boru ve tünel sistemi ile 720.000 m3/gün kapasiteli Arıtma Tesisi ile arıtılmış suyu Avrupa yakasında Kağıthane'ye iletmek.

II. Aşama: Büyük Melen barajı ve ikinci boru hattı ile yılda 307 milyon m3 su iletme; pompa istasyonları kapasitesi arttırımı ve yeni bir arıtma tesisi yapılması işi     

III. Aşama: Üçüncü boru hattı ile yılda 307 hm3 su iletme; pompa kapasitesinin artırılması ve yeni bir arıtma tesisi ilavesi

IV. Aşama: İlave 308 hm3 su iletme için pompa istasyonlarına, arıtma tesisine (800 000 m3/gün ilave kapasiteli) ve enerji temin sistemine yapılacak ilaveler

Melen Sistemi I. Aşama İnşaatı işi 11 ayrı iş paketine (grubuna) ayrılarak 2000 yılında  ihale edilmiştir ve 2001 yılı başında işe başlama talimatı verilmiştir.  Bitti denilen 1. Aşamadır.

Projenin 11 pakete ayrılan I. aşamasının ihale bedeli 666 milyon dolardır.

İnşa edilmeyi bekleyen  daha iki adet arıtma tesisi, pompa istasyonları, iki adet boru hattı (en az 250 km uzunluğunda) ve Büyük Melen  Barajıdır. Bunların ihalesi dahi yapılmamıştır.  Soru önergemize verilen yanıtta da  projenin 2. Aşamasının (Melen Barajı) ihalesinin ise halen yapılmadığı belirtilmektedir. Bu durumda acaba proje nasıl bitmiştir ve nasıl açılmaktadır?

Projenin I. Aşamasının  gerçekte bitim tarihi 2006 dır.

Sayın Eroğlu'nun  proje için şu ana kadar kaç lira harcandığı ilgili soruya verdiği yanıtta bir skandal ortaya çıkmış ve bu nedenle projenin her aşamasının soruşturulması gerektiği anlaşılmıştır.  Verilen yanıtta 2011 yılı sonu itibari ile projenin tamamlanan paketlerinin 3.517.818.000 TL ye mal olduğu belirtilmektedir. Oysa yapılan söz konusu işlerin ihale bedeli  (sonradan  yapılan ilave işlerden ötürü ) yaklaşık  730  milyon dolardır. Yani Türk lirası karşılığı  1 314.000.000 TL dir. Aradaki fark yaklaşık 2.200.000.000 TL (1 milyar 222 milyon dolar)  dir.  Yani projenin I. aşaması yaklaşık 1 milyar 954 milyon dolara tamamlanmıştır  (Daha 2012 yılındaki harcamaları bilmiyoruz).  Görüleceği üzere proje ihale bedelinin 2.7 katı bir maliyete ulaşmıştır.  Bu fark neden kaynaklanmıştır?  Neden?"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.