Metrobüs İsyanı..!

Metrobüs İsyanı..!

50 Metrobüs İçin Dudak Uçuklatan Rakam..!

Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesini İBB meclis toplantısında sözlü okudu ve Kadir Toptaş'a seslenerek, yaşanılan kriz ardından "kullanılmayan, ayıplı metrobüsleri Hollanda'ya iade et" dedi.

Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesini İBB meclis toplantısında sözlü okudu ve Hollanda'nın APTS adlı firmasından alınan Phileas marka metrobüsleri bir kez daha sorguladı. İBB de görev yaptığı 8 yılda defalarca sözlü ve yazılı önergelerle, meclis te gerçekleştirdiği konuşmalarla dile getiren CHP’li Hakkı Sağlam,2008 yılında Hollanda da alınan Hollanda'nın APTS adlı firmasından Phileas marka tanesi 1.260.000.-Euro’dan (körüklü otobüs fiyatının 4 katı pahalıya) 50 adet 65 milyon Euro’ya otobüsü 2009’dan bu yana bu otobüslerin İstanbul’un fiziki koşulları nedeniyle kullanılmasının mümkün olamayacağının altını çizmiş, meclis üyeleri, basın ve kamuoyu ile paylaşmıştı. Hollanda ile yaşanan krizi konuşmasında kınayan CHP’li Hakkı Sağlam, Başkan Topbaş’a “Kullanılmayan ayıplı olan ve devletimizi oldukça yüklü zarara uğratan Hollanda’nın 50 adet Metrobüslerini Hollanda’ya iade et” önerisinde bulundu ve şu soruları sordu:

İşte Sorulan soru ve önergeler..

“Anılan 50 adet Phileas marka araçların kullanılmamasının gerekçesi nedir?

Hollanda’nın Ülkemize ve Bakanlarımıza yaptığına karşılık, bu ayıplı araçları Hollanda’ya iade etmeyi düşünüyor musunuz?”

Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Mart ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge: 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

Bilindiği üzere AB Üyesi Hollanda, Bakanlarımızın ülkelerine girişine izin vermeyerek demokrasi ve evrensel insan haklarının seyahat yapma özgürlüğüne darbe vurmuş olup, bu aynı zamanda kabul edilemez bir durumdur.Diğer taraftan Hükumet tarafından Hollanda’ya bazı karşılıklar verileceği beyan edilmektedir.

Hatırlanacağı gibi İBB tarafından rekabet ortamı oluşturulmadan adrese teslim şeklinde Hollanda'nın APTS adlı firmasından 2008 yılında Phileas marka tanesi 1.260.000.-Euro’dan (körüklü otobüs fiyatının 4 katı pahalıya) 50 adet 65 milyon Euro’ya otobüs alındığı ve Beylikdüzü – Söğütlüçeşme arasında hizmet vereceği ifade edilmiştir. Ancak bizler 2009’dan bu yana bu otobüslerin İstanbul’un fiziki koşulları nedeniyle kullanılmasının mümkün olamayacağı sizler ve kamuoyuyla paylaşmıştık.

Bu alımın önemli bir otobüs imalatı ve ihracatı yapan Türkiye ekonomisine zarar vereceğini ve Hollanda Ekonomisine katkı ile aracılara para kazandırmanın dışında yarar sağlamayacağı; yurttaşlarımızın ödediği vergilerin bu yolla çar-çur edildiği malumlarınızdır. Araçların üzerinde bulunan kapı numaraları değiştirilerek yeni kodlar verilmiş olup; ayrıca son bir yıldır hizmet vermediği bilinmektedir.

Diğer taraftan metrobüs yolunda Phileas marka araçlar dışında başka marka araçlar da hizmet vermekte olup; 24 Mart 2015 tarihinde Şirinevler durağında 34 TN 2934 plakalı ve P1036 kodlu aracın tamamen yandığı, garajda bekleyen aynı marka araçların hayvan barınağı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu kapsamda verdiğimiz 19.04.2016 tarih ve CHP Grup - 2016–34 -04/019 sayılı önergemize bugüne kadar cevap verilmemiştir.
Bugün İstanbul ulaşımının içinde bulunduğu durum ve ekonomik krizde bu ve benzeri hukuksuz yanlış kararlar ile vatandaşımızın cebinden çıkan paralarla, tüyü bitmemiş yetimin hakkı yenilerek devletimiz ve milletimiz zarara uğratılmıştır. Bu kapsamda;

1. 19.04.2016 tarih ve CHP Grup - 2016 –34 - 04 / 019 sayılı önergemize cevap vermeyi düşünüyor musunuz?

2. Anılan 50 adet Phileas marka araçların kullanılmamasının gerekçesi nedir?

3. Hollanda’nın Ülkemize ve Bakanlarımıza yaptığına karşılık, bu ayıplı araçları Hollanda’ya iade etmeyi düşünüyor musunuz?
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 26.Maddesinde yer alan; “Belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.” hükmü uyarınca aşağıdaki sorularımızın Belediye Başkanlığı’nca yazılı olarak cevaplandırılması için, gereğini arz ederiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.