Miyomlar Tükenecek

Miyomlar Tükenecek

Kadınlarda görülen miyomlara artık ameliyatsız akustik tedavi yöntemiyle müdahale edilecek.

 Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Gürkan Arıkan "Açık ameliyat, laparoskopi (kapalı ameliyat), rahim damarlarının tıkanması (embolizasyon) gibi cerrahi tedavilere göre daha kısa sürede, karında kesi ve anesteziye gerek olmadan yapılan ameliyatsız akustik miyom tedavisinde miyom ses dalgaları ile ısıtılarak yok ediliyor." dedi.


“DÜNYADA 80 MERKEZDE”
Magnet Rezonans rehberliğinde ses dalgalarının fokuslanması (high-intensity focused ultrasound guided by magnetic resonance (MR-HIFU) işlemi çok sayıda hastada başarı ile uygulandı. Narkoz ve ameliyat gerektirmeyen bu yöntem, doğru seçilmiş vakalarda umut verici gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Dünyada 80 merkezde uygulanıyor.

“TEDAVİ SÜRESİ AZALTILIYOR”
Ses dalgaları (akustik enerji) miyom içine hedeflenir ve küçük bir alana fokuslanacak. Miyom dokusu yüksek enerji 60-70 °C´ye kadar ısınma yolu ile tahrip edilecek. Çevre doku veya cilt hasar görmeyecek. Hedefi çok hassas bir şekilde görebilmek için magnetrezonans tomografisi (MRT) devamlı olarak kullanılacak. Bu şekilde tedaviyi planlamak, hedef dokuyu tepsit etmek ve miyom çevresindeki önemli organları (mesela sinirleri) korumak mümkün olacak. MRT vücuttaki ısı değişimlerini gösteren tek muayene yöntemi olarak biliniyor. Devamlı görüntü veren bu ısı haritası ile gerekli ısıya ulaşılması ve bunun aşılmaması sağlanıyor. Ayrıca dokunun yeterince tahrip edilip edilmediği kontrol ediliyor. Bu işlem radyasyonsuz ve anında görüntü sağlayabilecek. İşlem esnasında hafif bir ağrı kesici veya sakinleştirici uygulanacak. Yaşam kalitesinin arttırılması, masrafları azaltılması, ağrı hissinin azlığı, asıl işlemin 2 saat kadar sürmesi, hastanın hastaneden çıkıp normal hayatına geri dönebilmesi gibi nedenlerle iyi seçilmiş vakalarda tercih sebebi olacak. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.