Öğrenciler “KİTABUKO” ile Buluştu!

Öğrenciler “KİTABUKO” ile Buluştu!

Özel Alev Okulları; Türkiye’de bir ilke imza atarak, Japonlar tarafından “Bunko” adıyla oluşturulan çocuk kütüphaneciliği sistemini, ihtiyacı olan okullarda “Kitabuko” adıyla hayata geçiriyor.

Öğrencilerde okuma alışkanlığını artırmak amacıyla gerçekleştirilen proje ilk olarak, İstanbul’da Üsküdar Atatürk İlköğretim Okulu ve Alemdağ Çatalçeşme İlköğretim Okulu’nda hizmete sunuldu. 

"Kitabuko" hayata geçti
Özel Alev Okulları kütüphanelerin çocuklar için cazip hale getirilmesiyle okuma oranın arttığını gözlemleyip, “Alev kütüphanesinde öğrenciler mutlu oluyorsa neden ihtiyacı olan okullarda da aynı tarzda bir ortam oluşturmayalım?” sorusunu sordu. Okuma oranı çok yüksek ülkelerden olan Japonya’da uygulan “Bunko” sistemi inceleyen Alev’liler bu sistemi  “Kitabuko” adı altında hayata geçiriyorlar.

Çocuk kütüphanesi
Japonya’da “Bunko”; küçük bir oda boyutunda ya da üç katlı bir binanın çocukların hoşlanacağı tarzda döşendiği çocuk kütüphaneleridir. “Bunko” için ayrılan odalar; renkli, neşeli kitaplar, oyuncaklar ve resimlerle süslenir. Odaların sorumluluğunu gönüllü olarak kütüphaneci, öğretmen, veli ve ev hanımlarının üstlendiği bu alanlarda çocuklara masallar okunur, oyunlar oynanır.
 
Hedef okuma kültürünün temelini atmak
Özel Alev Okulları’nın kurduğu gönüllü “Kitabuko”ların işleyiş sistemi ise; kütüphanenin kurulacağı okulun seçilmesi ve MEB’den izinlerin alınmasının ile başlıyor. Kütüphane için okulun vereceği bir odanın gönüllü öğrenciler tarafından renkli, eğlenceli hale getirilmesi ile devam ediyor. Sonrasında gönüllü velilerin ve öğrencilerin istedikleri zaman “Kitabuko”larda okulun öğrencileriyle zaman geçirmesi de mümkün.

Üsküdar Atatürk İlköğretim Okulu ve Alemdağ Çatalçeşme İlköğretim Okulu’nda hizmete giren “Kitabuko” açılışında; proje ortakları olan Can Yayınları, YKY, Kelime Yayınları, Güloğlu Yayıncılık, Günışığı Yayıncılık, Altın Kitaplar, Pratik Matematik kitap bağışı ve yazar söyleşileri gibi desteklerde bulunurlarken Alev’li öğrenciler de kitap, oyun veya oyuncak bağışında bulundular. Çocuk yazarlarının okul öğrencilerine kitaplar okuduğu açılışta, hediye edilen oyuncaklar ve kitaplar raflara dizildi. 
Okuma kültürünün temellerini atan ve kendi kendine işleyen bir sistem oluşturmayı hedefleyen Özel Alev Okulları; İstanbul’da iki okulda açtığı “Kitabuko”ların ardından ihtiyacı olan okullara yardım eli uzatmaya hazırlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.