Orhun Abideleri İstanbul’da

Orhun Abideleri İstanbul’da

Orhun Abideleri’nin maketleri, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde sergilenmeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Orhun Abideleri’nin orijinal boyuttaki maketlerini yaptırarak Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde sergilemeye başladı. Sergide, Göktürk İmparatorluğu’nun ulu hükümdarı Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin’e ait birer, vezir Tonyukuk’a ait ise iki adet taş yazıt ve çeşitli tarihi figürler bulunuyor.

Tarihi yazıtlara ait maketler, yılın her günü yerli ve yabancı turistler tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca tıpkı Miniatürk’te olduğu gibi maketlerle ilgi pek çok dilde sesli bilgilendirme sistemi de olacak.

Türk ve Türkçe adı ilk bu yazıtlarda geçiyor

Taş yazıtlar, tıpkı orjinallerinde olduğu gibi kaplumbağa figürünün üzerine konulmuş. Çünkü kaplumbağa, Göktürkler de ebedi hayatın simgesi olarak kabul ediyor. Yazıtlar Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı, töresi hakkında önemli bilgiler veriyor. “Türk” ve “Türkçe” adı, ilk kez Doğu Göktürkler dönemine ait bu yazıtlarda geçiyor.

Yazıtların üçü çok önemli. İki taştan oluşan Tonyukuk 716, Kültigin 732, Bilge Kağan 735 yılında dikilmiş. Kültigin, Bilge Kağan'ın kardeşi, buyrukçu ihtiyar Tonyukuk ise veziridir. Anıtların olduğu yerde yalnızca dikilitaşlar değil, yüzlerce heykel, balbal, şehir harabeleri, taş yollar, su kanalları, koç ve kaplumbağa heykelleri de bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.