Örtünmeyen Sultanahmet'e giremeyecek

Örtünmeyen Sultanahmet'e giremeyecek

Batı ülkelerinde dini mekanları ziyaret sırasında dini hassasiyetlerden kaynaklanan kurullara uymak zorunluyken, Türkiye'de ise yetki kargaşası yüzünden camilere girişte herhangi bir düzenleme bulunmuyordu.

İstanbul'da her yıl milyonlarca turistin ,  gibi selatin camileri ziyaret etmesi farklı bir tartışmayı da beraberinde getiriyor. En çok turist çeken mekanlar arasında yer alan  Camii'ne yerli ve yabancı turistlerin kıyafetlerine bir takım kurallar geliyor.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'nin konuya yaklaşım şekli ise koordinasyon eksikliği sebebiyle karşılaşılan bir problem olduğu yönünde. Tarihi camilerin, müftülük, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, cami dernekleri ve turizm rehberleri ile ortaya çıkan sonuçları açısından kendilerini ilgilendirdiğini vurgulayan Bilgili, şöyle konuştu: "Ciddi bir koordinasyon yapamazsanız bu krize dönüşebilecek bir sorun haline gelebilir. Gelebiliyor da nitekim. Şu anda bu alanda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Rehberler cami görevlilerinden şikayetçi, cami görevlileri de rehberlerden. Belediyeler hakeza birbirinden şikayetçi olabiliyor. Müftülük ciddi bir hizmetin verilememesinden dolayı sıkıntı yaşıyor. Ama bunların hepsinin göstergesi, burada ciddi bir problem var."

Batıda dini mekanları ziyaretle ilgili kurallar olmasına rağmen 'de ise durumun net olmadığını anlatan Bilgili, "Bir camiye girerken 'örtünmesi gerekir' diye bir kural var ama nasıl, ne kadar örtünecek buralarda açıklık olduğu için insanlar da farklı şekilde bu kurallara uyuyorlar. Biz yetkili kuruluşlar olarak kurallarımızı net olarak koymalıyız ama bu kuralları da nasıl uygulanabileceğini, kuralların uygulanabilir olması da önemli. Ondan sonra ziyaretçilerin bu kurala uymasını beklememiz lazım." dedi.

''ÇALIŞTAY KURULACAK''

 Kültür ve Turizm Müdürlüğü için turizme açık tarihi camilerin sorunlarının belirlenmesi ve çözümü için bir çalıştay yapacaklarını duyuran Bilgili, bir gün sürecek çalıştaya kendileri dışında İstanbul Müftülüğü,  Rehberler Birliği, Büyükşehir ve  Belediyeleri, Cami Derneği ve bu konuda söz sahibi kişilerin çağrılacağını belirtti.

Bilgili, "Bir gün oturacağız bunu yüz yüze tartışacağız. Çünkü burada derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Sorun şehirde yaşayan bütün yetkileri ilgilendiriyor. Bunu bir bilgi ortaya çıkaracağız ve bu bilgiden sonra yetkili kuruluşlar bir araya gelecek, bir toplantı yapacaklar ve bu konuda var olan kararlarımızı gözden geçireceğiz ve yeni kararlar oluşturacağız. Ondan sonra da uygulanması için ne gerekiyorsa yapacağız. Sorunu ancak bu şekilde çözeriz diye düşündük." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.