Pamuk davası 1, kayıt cihazı davası 7 yılda bitti

Pamuk davası 1, kayıt cihazı davası 7 yılda bitti

Yazar Orhan Pamuk'un yargılandığı Şişli Adliyesi'ndeki duruşmada ses kayıt cihazı kullandığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabiri Nuri İmre, 7 yıl sonra beraat etti. 16 Aralık 2006 tarihli duruşmada el konulan ses kayıt ci

Orhan Pamuk'un 'Türklüğe hakaret' suçlamasıyla yargılandığı Şişli Adliyesi'ndeki duruşma salonunda ses kayıt cihazı kullanan muhabir Nuri İmre hakkında 'soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda aldığı' gerekçesiyle 6 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 15. Sulh Ceza Mahkemesi, 27 Mayıs 2008 tarihli ilk kararında İmre’yi 25 gün hapis cezasına çarptırıp, cezanın ertelenmesine karar vermişti. Karar, Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Davayı yeniden gören mahkeme, İmre hakkında bu kez beraat kararı verdi. Kararda, “Yapılan incelemede sanığın suç tarihinde gazeteci olarak görev icra ettiği duruşma salonunun fiziki özelliklerine göre gazetecilik görevini iyi icra edebilmek için sözleri sonradan metin haline getirmek maksadıyla bir cihaz ile girdiğini zaten kendisinin de ikrar ettiği anlaşılmaktadır.” denildi.

Yargılama sırasında ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda almanın suç olduğunu hatırlatan mahkeme, "Suç tarihine göre yasanın henüz yürürlüğe girmiş olması, sanığın gazeteci kimliğinin bulunması karşısında özellikle suç işlemek maksadıyla kayıt yapmaya yönelik bir irade taşımadığı, gazeteci olarak yanlış bir ibare ya da suç ihtiva eden bir bilgi aktarımında bulunmamak için görevini yerine getirme saiki ile davrandığı ve suç kastına sahip olmadığı anlaşılmıştır.” dedi.

Beraat kararından sonra 2006 yılından beri el konulan ses kayıt cihazına bugün kavuşan Nuri İmre, “Yedi yıllık yargılama sonunda beraat kararı çıktı. Bunun emsal teşkil edecek bir karar olduğunu düşünüyorum. Ancak bu beraat kararı basın mensuplarının duruşmalarda ses ve görüntü kaydı alabileceği anlamına geldiği de düşünülmesin. Yalnızca alacağım notları teyit etmek amacıyla aldığım bir ses kaydıydı. Yayınlamak amacı güdülmeden yapılmış bir kayıt.” diye konuştu.

Bu arada, Orhan Pamuk hakkında 'Türklüğü aşağılamak' suçlamasıyla 2005 yılında açılan dava, yaklaşık 1 yıl sonra sonuçlanmıştı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.