Pazarda kavga çıkacak!

Pazarda kavga çıkacak!

Hükümetin pazar yerlerini özelleştirmek için düzenlemeye gitmek istemesine pazarcılar sert tepki gösteriyor. Uzmanlar ise taksi plakasındaki gibi pazarcı olmayanların sektöre girip fiyatları yükselteceği endişesini taşıyor.

 

5957 sayılı mevcut yasanın değiştirilerek pazar yerlerinin özelleştirilmesine pazarcılar tepkili. Pazarcılar, “Hükümet Pazar yerlerini bile AVM’lere dönüştürmek istiyor. Akıl alır gibi değil. Sebze ve meyve fiyatları alır başını gider” diyor.

Mevcut düzenlemeye göre belediyeler pazar yerlerini kurmakla görevliyken, sebze ve meyve ticaretini düzenleyen kanunda yapılması planlanan değişiklikte ise pazar yerlerinin belediyelerce özelleştirilip, kişi veya kurumlara kiralanması öngörülüyor. Sadece pazar yeri için belediyeye cüzi bir işgaliye bedeli ödeyerek meyve sebze satan pazar esnafı ise tasarı yasalaştığı takdirde fahiş kira bedelleriyle karşılaşacaklarını savunuyor. Her belediyenin farklı işgaliye bedeli talep ettiğini söyleyen pazarcılar, tezgahların kiralanmasına yol açacak değişiklikle pazarda satış yapmak için ödeyecekleri ücretin 4-5 kat artacağını söylüyor.

YENİ ARACILAR GELİR

Uzmanlar ise, özelleştirmeyle sektöre meslekle ilgili olmayanların da gireceğine dikkat çekerek, “Taksi plakasındaki uygulama bu sektöre de sıçrayabilir. Bugün taksi plakası sahiplerinin yüzde 95’i taksicilik yapmıyor. Bunun yerine plakayı kiralayarak ciddi bir gelir elde ediyor. Bu hem fiyatları artırıyor hem de vergi kaybına neden oluyor. Pazarlar özelleştirilirse aynı sıkıntı burada da baş gösterir. Yani işle hiç ilgisi olmayan biri ihaleye girip, kazandıktan sonra pazarcıları kendine kiracı yapabilir. Böyle bir değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu. anlamak hayli zor” diyor.

AVM’LER REKABET EDEMİYOR

Yasal düzenleme ile ilgili iddialar bu kadarla sınırlı değil. Zira Türkiye’de yaklaşık 330 bin olan pazarcı esnafının büyük bölümü bu düzenlemenin AVM sahiplerinin “Ahlaksız” baskıları nedeniyle yapıldığının altını çizip, “AVM’ler bizimle rekabet edemeyeceklerini anladıkları için bu yasal düzenlemeyi yaptırmaya çalışıyorlar. Bu düzenleme belki de pazarcılığı bitirecek ama olan yine vatandaşa olacak. Bir liraya aldığı bir kilo domatesi, düzenleme gerçekleşirse üç liraya alacak” şeklinde konuşuyorlar.


NE DEDİLER:

BİZE NEDEN SORMUYORLAR?

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyor. Değişikliğin Türkiye’de hemen hemen her vatandaşı etkileyen bir konu olduğunu söyleyen Yılmaz, “Pazarcıların giderlerini iki üç kat arttıracak bu uygulamayla enflasyon körüklenir. Pazar yerinden alınacak kira bedelinin belediyelerinin eline bırakılması fahiş fiyatları doğurur. Pazarcı esnafının durumu çok iyi olsa bu işi dükkan kiralayarak yapardı. Pazarcı esnafını etkileyecek bu değişiklikle ilgili meslek kuruluşlarına danışılmaması kabul edilemez. Bizden görüş almalarını isterdik” diye konuşuyor.


AVM’LERE BENZETECEKLER

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün yasal düzenlemeyle ilgili tepkisi şöyle: “Pazar yerlerinin belediyeler ve ona bağlı olacak kurumlar tarafından işletilmesini istiyorlar. Bu uygulama pazarcılığın sonu demek. Çünkü Beşiktaş’ta kira bedeli farklıyken Bakırköy’de daha farklı olacak. Mevcut yasada belediyeler pazarlardan işgaliye parası alırken artık tezgah kirası da alacaklar. Pazar yerlerini AVM’lere benzetecekler.  Ama pazarcılar bu bedeli ödeyemez. Bu uygulama meyve ve sebze fiyatlarını da arttırır. Hem satıcı hem de tüketiciyi olumsuz etkileyecek tasarının birkaç zenginden başka kimseye faydası olmaz.”

Haber: Merve Çiftçi


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.