Riskli binanın tapuda sabıka kaydı tutulacak

Riskli binanın tapuda sabıka kaydı tutulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, riskli olduğu belirlenen konutlar için tapu kaydında da ‘risklidir’ ibaresinin konulacağını belirterek,”Bu konutları satın almak isteyenlere binanın riskli olduğu açıkça söylenecek” dedi

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli olduğunu belirleyip Tapu’ya bildirimde bulundukları 304 bina bulunduğunu, bunun 3 bin 40 konuta tekabül ettiğini bildirdi. Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin olarak, istemeyen kimsenin evini yıkmayacaklarını sıklıkla söylediklerini hatırlattı.
 Hedeflerinin öncelikle fakirlerin, gariplerin yuvasını yapmak olduğunu belirten Bayraktar, ”3194 sayılı İmar Kanunu’nda bir madde var. Bu yasa çıkmadan önce de bu madde vardı. Böyle durumda olan evleri mecburen yıkacağız” dedi. Bunu Türkiye’ye adım adım kabul ettirmeye çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, vatandaşın desteğini gördüklerini vurguladı. Bayraktar, şöyle devam etti:


Tapuya bildirim yapılıyor
 “Biz ilk etapta yapmış olduğumuz yıkımda yaklaşık 6 bin konutu yıktık. Ondan sonra riskli yerlerde yıkma işlemlerine devam ettik. Bazen bizim haberimiz olmadan belediyeler de riskli binaları yıkabiliyorlar. Bu kapsamda da o günden bu güne bina bazında 300 bina, konut bazında 3 bin konut yıkıldı. Ama esas enteresan ve güzel tarafı çok büyük müracaat var vatandaşlardan. Ferdi yönden müracaatlar da var. ’Bakın riskli midir, değil midir’ diye. Bakıyoruz riskli olduğunu tespit ettiğimiz takdirde tapuya bildirimde bulunuyoruz. Bugüne kadar Tapu’ya yaptığımız bildirim 304 bina, 3 bin 40 konuta tekabül ediyor. Yani bina bazında 3 bin 40 konut tapuya bildirmişiz ’Bu bina risklidir’ diye. Artık satılırken Tapu’daki memur ’Sen bunu satın alıyorsun ama bu bina risklidir’ diyecek. Birinci adımıdır bu. Sonra vatandaşa tebligat yapacağız. Orada bir binanın riskli olup olmadığını tespit için ittifak şart değil. Bir kişi başvursa da o binanın riskli olup olmadığını tespit ettirir. Yıkımı için eğer mecburiyet varsa yine muvafakat aranmıyor. Valiye biz yazıyoruz, vali belediyeye görev veriyor. Bina yıkılıyor. Yıktıktan sonra 2/3 muvafakat lazım.”

2 banka İle anlaşma
 Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.

Bodrum kat tarih oluyor
 Erdoğan Bayraktar, zemin kotu altındaki iskânları kaldırmak için çalışmanın bittiğini belirterek, “Gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız” dedi.

Yeni dönüşüm bölgeleri
 Riskli alan ilan ettikleri yerleri de sıralayan Bayraktar, Diyarbakır’ın Sur bölgesinin 187 hektar, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektar, Hacıhüsrev’de 900 dönüm, Esenler’in 1 milyon metrekareye yakın, İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu’nda bekleyen 13 büyük riskli alan olduğunu dile getirdi. Bayraktar, “Bunlar Ağrı Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon. Bizde de incelemede olan yaklaşık 25 bölge var” diye konuştu.

YENİŞEHİR PROJESİ İÇİN İLK ADRES TUZLA OLDU

 İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında kurulacak olan yeni şehirlerden ilki Tuzla Orhanlı’da hayata geçirilecek. TEM, E-5 ve 3. Köprü Bağlantı Yolları’nın kesiştiği noktada yer alan, ayrıca yapımı planlanan Sabiha Gökçen Havaalanı 2. Pisti’nin kenarında kurulan Yenişehir’in İstanbul’un Anadolu’ya ve dünyaya açılan penceresi olması planlanıyor. Yakın zamanda Tuzla’ya taşınacak Harem Otogarı sayesinde de Yenişehir projesinin daha önemli hale gelmesi bekleniyor.
Yenişehir’in, yolcu ulaşımının yanı sıra kara, deniz ve havayolu taşımacılığında bir merkez olacağını söyleyen TOKİ İştiraki Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi Genel Müdürü Hüseyin Karaca, Yenişehir projesinin iş ve sosyal hayatın merkezi olacağını vurguladı. Yenişehir’in inşası için Türk inşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarının yanı sıra yabancı firmalardan da büyük talep geldiğini belirten Hüseyin Karaca, “Yenişehir’le özellikle Kuveyt, Dubai, Singapur ve Katarlı yatırımcılar yakından ilgileniyor” açıklamasını yaptı.

Yenişehir’de neler olacak?
 Yenişehir birkaç etaptan oluşacak. Çok fonksiyonlu bir proje olan Yenişehir’de ofis, otel, apart otel, kongre merkezi, home-ofis, hastane, okul, üniversite, dini tesis, avm, mağaza, dükkan, seyir kuleleri, eğlence alanları ve sosyal tesisler bir arada bulunacak. Bu fonksiyonlara proje içerisinde ne kadar yer ayrılacağına projeyi yapan firma ya da firmalar karar verecek. Raylı sistem sayesinde Yenişehir’den İstanbul’un herhangi bir noktasına ulaşım mümkün olacak. Yenişehir’in kuzeyinden geçmesi planlanan raylı sistem ve ona entegre olan, doğrudan Sabiha Gökçen Havaalanı ve Yeni Otogar’a erişim sağlayacak ring metro hatlarıyla İstanbul’un herhangi bir yerine ulaşılabilecek. Bu yıl devreye girecek olan İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı da Tuzla’dan geçecek. Bu sayede Bursa, Eskişehir ve Bolu, Yenişehir’e bağlanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.