Robotlar Artık Boya Yapıyor..!

Robotlar Artık Boya Yapıyor..!

Yüksek binaların boyasını ve dış temizliğini artık robotlar yapacak. 500 kilogram ağırlığındaki bu robot sayesinde hem zamandan hem de işçi ve boya maliyetinden tasarruf sağlamak mümkün olacak.

Yüksek binaların boya ve dış temizlik işi hem zor hem maliyetli hem de işçiler için oldukça tehlikeli. Singapur’un Konut ve Kalkınma Kurulu HDB, yüksek binaların boyanması işini üstlenecek robotlar üretilmesi için çağrıda bulundu. Kurumun bu davetine cevap Nanyang Teknik Üniversitesi (NTU) ve ELID Technology International’dan geldi ve OutoBot ismi verilen bir robot geliştirildi.

KAMERA İLE KUMANDA

OutoBot hem binaların dış cephelerinin boyanması hem de cam binaların temizlenmesi için kullanılabilecek. OutoBot, 500 kilogram ağırlığında ve kamera ile kumanda edilen bir kola sahip. Robot, sağa sola oynayabilen kolu sayesinde yüksek basınçla boya ya da su fışkırtıyor. Bu şekilde yüksek binaların boyanması ve yıkanması sağlanıyor. Bu iş için OutoBot ile sadece iki kişi çalışıyor. Bir kişi robotu kumanda ederken, diğeri de güvenlikten sorumlu oluyor. Sistem, yerden kumanda edildiğinden işçiler tehlike altında değil. Ayrıca bu sayede boya kullanımında da yüzde 20 tasarruf sağlanıyor.

SERİ ÜRETİM YOK

Fabrikada testlerini tamamlayan robot şimdi deneme amaçlı olarak Singapur’un Konut ve Kalkınma Kurulu’nun binalarında çalışmaya başlayacak. OutoBot henüz seri üretime geçmedi. Daha farklı alanlarda kullanımının mümkün olup olmayacağı araştırılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.