Sağlığınız için bol bol yüzün

Sağlığınız için bol bol yüzün

Vücudun dengesi ve sağlıklı bir beden için omurga sağlığını korumak gerekiyor. Bazı egzersiz ve sporları rutin olarak yapmanın omurga sağlığına iyi geldiği birçok kişi tarafından biliniyor.

Otuz üç adet omur kemiğinin birleşmesiyle oluşan ve içinde omuriliği barındıran kemik yapı “omurga", bedeni ayakta tutan, organların, iskelet ve kas sistemlerinin dengede durmasını sağlayan bir yapı. Bu yapının bozulması durumunda birçok hastalık, sakatlık ve hatta ölümcül risklerle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle omurga deyip geçmemek, sağlığını korumak ve bu yapıyı güçlendirmek gerekiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga sağlığını korumak ve güçlendirmek için özellikle yaz aylarında yapılacak “en doğal" sporun yüzmek olduğunu söylüyor.

Omurga eğriliği yüzmeyle düzeltilebiliyor
Omurga eğiklikleri akut dönemlerinde yüzme ile düzeltilebiliyor. Yüzme iskelet ve kas sistemini güçlendirdiği için omurga aralıklarını da çalıştırıyor ve daha dik bir omurgaya kavuşmaya yardımcı oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk , ağırlık kaldırılarak yapılan sporların omurgayı zorlayabileceğini, bunun yerine suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak doğru hareketlerle yapılan yüzme sayesinde hem eklem ağrılarının azalacağını hem de güçlü bir omurgaya kavuşulacağını belirtiyor.

Kadınlar daha fazla risk altında
Omurga sorunlarının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla. Doç. Dr. Çağatay Öztürk , bunun nedeninin genetik ve hormonal faktörler olduğuna dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.