''Semerkant romanına soruşturma'' iddiası

''Semerkant romanına soruşturma'' iddiası

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'daki bir lisede öğretmenin öğrencisine Amin Maalouf'un Semerkant isimli romanını tavsiye ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldığı iddialarının doğru olmadığını bildirdi.

Muammer Yıldız, yaptığı açıklamada, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Lisesi'nde bir tarih öğretmeni hakkında 2 velinin şikayet dilekçesi verdiğini belirtti.

Şikayet dilekçelerinde öğretmenin ''müfredat dışına çıktığı, müfredat ve ders kitaplarını eleştirdiği, ders işlenişi sırasında terör örgütünün üst yapılanması KCK operasyonları, terör örgütü PKK ve tutuklularla ilgili yorumlarda bulunduğu'' iddialarına yer verildiğini kaydeden Yıldız, dilekçelerden birinde, öğretmenin öğrencisine Amin Maalouf'un Semerkant romanını tavsiye ettiğinin de yer aldığını ifade etti.

Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de verilen iki dilekçe üzerine, okul ve şube müdürlerinden oluşan muakkip tayin ettiğini aktaran Yıldız, soruşturma açılıp açılmamasına, muakkiplerin yapacağı incelemenin ardından karar verileceğini söyledi.

Yıldız, incelemelerin kitaba yönelik değil öğretmenin davranışları üzerine yapıldığını ancak öğretmenin üyesi olduğu sendikanın yaptığı açıklamada konunun bu yönünün gizlendiğini savunarak, ''Sanki bu soruşturma Semerkant kitabı üzerinden tekil olarak yapılmış gibi gösterildi. Bu kesinlikle doğru değil. Bu noktada bunu yalanlıyorum. Kitap üzerinden ideolojik bir tartışma yapılmak isteniyor ve kitap bunun aracıymış gibi kullanılıyor'' diye konuştu.

Velinin, şikayet dilekçesinde kitaptan bir suç aletiymiş gibi bahsetmesinin doğru olmadığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

''Artık Türkiye'de bunlar şikayet konusu olmamalı. Velilerimiz zaman zaman bu konuları gündeme getirebiliyorlar. Biz yönetim olarak, kitaba ilişkin özgürlükçü açıklamalarımıza rağmen, bu konuyu veli dilekçeyle gündeme getirdiği zaman inceleme konusu yapıyoruz. Ancak burada bu kitapla ilgili bir inceleme de olmamış. Bunun bilinmesini istiyorum.''

Muammer Yıldız, diğer iddialara ilişkin incelemenin dikkatle yürütüldüğünü söyleyerek, ''Biz öğretmenimizi de korumak durumundayız. Kurum olarak, öğretmenimizin hakkını hukukunu savunurken, diğer taraftan velinin şikayetini dikkate almak durumundayız'' ifadelerini kullandı.

- ''Semerkant kitabını öneriyorum'' -

Muammer Yıldız, kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, ''Ben bu konuda açık yüreklilikle bir çalışma yürütüyorum. Bu konuda gerçekten özgürlükçüyüm. Sloganımız da şu: 'Bırakalım çocuklarımız kitap okusun. Hangi kitabı okursa okusun, hangi yazarı okursa okusun' Önemli olan çocuklarımızın bu yaşta kitap okuyor
olmaları'' diye konuştu.


Kitap için alabildiğine özgürlüğü savunduğunu belirten Yıldız, artık
Türkiye'de bu konuların gündeme gelmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.