'Sıfır diye aldığınız otomobil gerçekten sıfır mı?'

'Sıfır diye aldığınız otomobil gerçekten sıfır mı?'

Uzun süredir merak ettiğimiz bu konuyu, konunun uzmanlarından Sonax Türkiye Distribütörü Auton Oto Genel Müdür Yardımcısı Turgut Yüksekdağ’a sorduk.

Sonax Türkiye Distribütörü Auton Oto Genel Müdür Yardımcısı Turgut Yüksekdağ, sıfır olarak alınan araçların gerçekten sıfır olup olmadığı konusuna açıklama getirdi. Kısa bir süre önce yaşadıkları olayı örnek olarak gösteren Yüksekdağ,  
ünlü bir şarkıcı ile sıfır araçlar üzerine yaşadıkları bir olayı örnek olarak gösteren Yüksekdağ, “Seyahatte olduğum bir gün dostlarım ardı ardına aramaya başladı. Hepsi hepsi telaşlı, hepsi şaşkın bir şekilde, hızlı cümlelerle, Türkiye’nin en ünlü şarkıcılarından birinin Twitter üzerinden Sonax hakkında yazdığı kötü yazıları anlatıyorlar. 
İlk etapta o ünlünün kim olduğu hakkında bilgi alamadık ama daha sonra bizim yaptığımız araştırmalarımız neticesinde ünlü şarkıcının Demet Akalın olduğunu öğrendik. Yaptığım araştırma sonucunda, yeni bir otomobil alan şarkıcımız, aracını Sonax Uygulama Merkezleri’nden birine götürmüş. Otomobilini aldığında çizik içindeymiş. Yani, sıfır otomobil adeta birkaç yıllık bir otomobil gibi çizikler içinde teslim edilmiş. Ve sonrasında, sosyal paylaşım sitesinde “SONAX arabamı mahvetti”,  “SONAX aracımı bulaşık teli ile yıkadı”,  “SONAX yepyeni otomobilimi çizdi”, “Mahkemeye vereceğim” yazmış. Bu arada otomobilini de tekrar alındığı bayiye götürmüş, onlarda SONAX’ın otomobili nasıl çizdiğinin tespitini yapmışlar. Üstelik firma akılları sıra bize akıl verircesine, “Aman yaptınız bir kusur, bunlar ünlü kişiler, ne derlerse yapın, sakın karşınıza almayın, mahvolursunuz diyorlar”. Aracı satan firma otomobile tekrar boya koruma yapma kararı almış. Herkes kendi işini yapsa ne güzel olacak bu memlekette, ama para tatlı bir şey. 

YENİDEN ÇİZİK İÇİNDE OLACAKTI
Olayın bizden kaynaklanmadığından emin olarak kısa bir araştırma yaptım.  Otomobilin söylendiği gibi 15 günlük ve gerçekten çizikler içinde olduğunu öğrendim. Daha sonra sanatçıya otomobilini ne zaman aldığını, ne renk olduğunu, showrom aracı olup olmadığını, alırken firmanın boya koruma yapmayı teklif edip etmediği gibi soruları sordum. Samimi cevaplardan sonra durum ortaya çıktı. Otomobil siyahmış ve satan firma boya koruma yaparak teslim etmiş. Otomobili aldıklarında pırıl pırılmış. Ve bu olaydan sonra bir kez daha korumaya almışlar. 
Otomobili aldığında zaten çok çizikler olduğunu, kendisine çiziklerle dolu bir araba verdiklerini söyledim. Yapılan boya koruma ile bugün yine pırıl pırıl olan araçlarının 15 gün sonra çizikler içinde olacağı konusunda uyardım. Firmayı kötülediğimi söyleyerek tepki gösterdi” dedi.

SIFIR DENİLEN ARAÇ 1 YAŞINDA
Sıfır olarak alınan bir araç için bu sorunun neden oluştuğu hakkında açıklık getiren Yüksekdağ, “Aslında sıfır diye aldığı otomobil yaklaşık 1 yaşında. Fabrikadaki üretim bandından çıktıktan sonra bir süre fabrika parkında yaklaşık 1 ay bekliyor ve sonra gemilere yükleniyor, bazen 1, bazen 2 aylık yolculukla ülkemize geliyor. Bu arada geminin bacasından araç üzerine yayılan külleri, araç üzerine uçuşan deniz tuzlarını unutmayalım. Yine gümrük alanında bir süre bekliyor. Sonra distribütörün garajında bekleme süresi başlıyor. Yağmur, kar, buz, güneş ne isterseniz var orada. Sonra acenteye geliyor. Birkaç ayda orada bekliyor. Ama en önemlisi siz geldiğinizde pırıl pırıl olsun diye her gün siliniyor otomobil. Ya da başka bir deyişle otomobil yüzeyindeki tozlarla her gün çiziliyor. Sonra siz otomobili satın alıyorsunuz. Ama size çizik içinde teslim edilmemesi için jest yaptıklarını söyleyerek boya koruma uygulamasını hediye ederler. Yapılan işlem boya koruma değil ama sizin bunu bilmenize imkan yok. Aracın dışına yoğun silikon içeren bir cila sürülür, yani yağ. Otomobil pırıl pırıl olur, sizde pırıl pırıl bir otomobil alırsınız. Ama bu silikon yağının ömrü sadece 15-20 gün. Yani en fazla iki otomobil yıkama süresi kadar. Otomobili yıkattığınızda gerçeklerle baş başa kalırsınız. Çizik içinde bir otomobiliniz olur. Sorumlusu da otomobili kim yıkamışsa o olur. Kimin aklına gelir ki sıfır otomobilin çizik içinde olacağı ve o şekilde teslim edileceği. Her gün onlarca kez karşılaştığımız bir durum bu ve maalesef o ünlü şarkıcımızın da başına gelen buydu” şeklinde konuştu. 

YİNE ÇİZİK İÇİNDE GELDİ
Ünlü şarkıcının aracı 15-20 gün sonra yeniden geldiğini ifade eden Yüksekdağ, bu süreci şöyle anlatıyor; “Araç bize geldiğinde tabi ki yine çizik içindeydi. Araç sıfır, 20 gün içinde iki kez de boya koruma uygulaması yapılmış ve yine çizik içinde. İnanılması güç değil mi? Sonax olarak biz belki de dünyada bu alanda en büyük eğitim merkezine sahibiz. Sonax akademiden eğitim almayan hiç kimseye bu işi yapma yetkisi vermiyoruz. Bu konuda denetimlerimiz de çok sıkı ve süreklilik arz ediyor. Tabi ki insanın olduğu yerde hatalar da olabilir. Ama bu konuda oldukça eğitimli ve iddialı bir ekibe sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

ARACA YENİDEN UYGULAMA YAPILDI
Araca, SONAX Premium Class Boya Temizleme, Parlatma ve Koruma Uygulaması yapıldı. Tüm çizikleri SONAX'ın nano teknoloji cilaları ile giderildi.  SONAX’ın cilaları silikonlu mu? Hayır değil. SONAX’ın uygulamalarında kullandığı cilaların hiçbirisinde silikon yok. Yani bizdeki boya koruma uygulamaları makyajdan ibaret değil.

ÖZÜR DİLEMEDİ
Twitter sayfasında firmamızı kötüleyen yazılar yazan müşterimiz, işin aslını öğrendikten sonra yanlış anlama olduğuna dair bir yazı yazmadı. En azından biz görmedik, duymadık. Ama diğer aracı içinde randevu aldığını biliyoruz.
Otomobilini aldığı marka içinde bir şeyler yazıp yazmadığını duymadık.  Çizik içinde bir araç satan marka için tek satır yazılmaması üzücü biz haksız yere bu kadar eleştirilirken. 
Kısacası; sizin sıfır diye aldığınız otomobil aslında 1 yaşında, çizik içinde ve bakıma muhtaç küçük bir bebek. Ve satın aldığınız noktada size boya koruma adı altında sunulan hizmetler sadece ve sadece makyajdan ibaret. Tüketici olarak bu konularda bilinçli olalım lütfen.” 

Haber: Gürkan Kartal
Otomotiv ve Turizm Bölüm Sorumlusu


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.