Sigortacılar derin bir nefes çekecek!

Sigortacılar derin bir nefes çekecek!

İTO Yönetim Kurulu üyesi Hasan Demir ve İTO Sigorta Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut, Başkan Vekili Hilmi Orbay ile Komite üyeleri Hasan Usta, Metin Bengi, Mehmet L. Tunga ve Hasan Hoşben, İstanbul Ticaret Odası olarak 14 Mart 2012 günü An

 İTO Sigorta Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut gazetemizin İmtiyaz sahibi Mehmet Tekin ve Ekonomi Bölüm Sorumlusu Şahin Keskin'e verdiği özel demeçte öncelikli gündem maddelerinin Çoklu ofis ve home ofisler, Araç satış yerlerinin sigorta satması ve Segem (Sigorta eğitim, gözetim merkezi) olduğunu söyledi.

KOMİTE SİGORTACILARA SAHİP ÇIKTI

Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut,  özellikle çoklu ofislerle ilgili daha öncesinde İstanbul Ticaret Odasında yaptıkları Zümre toplantısında kendilerinin yönettiği  panelde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç’in ve Sigorta Acente İcra Komitesi Başkanı Levent Ergun’un bulunduğu toplantıda özellikle İstanbul’da 700’ü bulan Home Ofislerin sorunlarının çözüm yollarının nasıl olacağı yönünde görüştüklerini bildirdi.

HOME OFİS SAHİPLERİNİN ÇOĞU KADIN

Sektörün bugüne gelişinde ve gelişiminde çok önemli katkılar sağlamış, geneli Üniversite mezunu ve Kadın olan Home Ofis sahiplerinin cezalandırmalarının, özellikle kadının ekonomide iş hayatına katılımının istihdamın çok düşük olduğu ülkemizde gerek Başbakanın gerekse diğer devlet Erkanı’nın bu konuyu şiddetle desteklediği bir ortamda home ofisi olan bu şahısların sektörün dışına çıkartılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

İTO’DAN TAM DESTEK

Bu konuyla ilgili İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’dan da gereken desteği aldıklarını söyleyen Levent Korkut, bu konuların çözüme kavuşturulması doğrultusunda ortak aklın bulunmasında ne gibi yöntem ve yolların izleneceği konusunda Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesinin de önerileriyle çıkacak olan yönetmelikte bu hususların mutlaka gündeme alınması en azından 5 tane profosyenel acentenin sadece acentelik yapması koşulu ile bir ofisi paylaşmasının mümkün olmasıyla ilgili bir olur aldıklarını ve çözümü bu şekilde oluşturduklarını söyledi.

Daha sonrasında Şubat ayında TOBB Sigortacılık Müdürlüğünden mevcut fiziki şartlara ve yönetmeliğe uygun hale getirilmeyen şirketlere  disiplin cezası uygulanacağı yönünde yazı aldıklarını bildiren Levent Korkut, yönetmelik taslağının çıkmadığı ve geciktiği böyle bir ortamda insanlara öncesinde umut vaat edilmişken bunun dışında bir yazının yazılmasının doğru olmadığını,hizmette devamlılığın esas olduğunu, bu tarz toplantılarda düşünceler aktarıldıktan sonra alınan kararların ve verilen sözlerin arkasında durulmasını gerektiğini Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç’e bildirdiklerini ve kendisinin de bunu uygun bulduğunu bildirdi.

SİGORTACILAR DERİN BİR NEFES ÇEKECEK

Fiziki şartlara uymayan şirketlerin durumunun ne olacağı ile ilgili de müjde veren Sigortacılık Hizmetleri Komite Başkan Yardımcısı Hilmi Orbay, İstanbul  özelinde çoğunluklu olan fiziki şartları yerine getirememiş (bir ofiste çok acente ve ofis çalışan acenteler)acente meslektaşlarının mağduriyet yaşamamaları için işlem takibatının daha önceden kendilerine tanınan 30 günlük süreyle sınırlı olmayacağı, yönetmelik çıkana kadar bekletileceğini, şu anda hiçbir işlem yapılmayacağını söyledi.

ŞAHIS FİRMASINA GEÇECEKLERE MÜJDE

Şahıs firmalarına dönüşte  levha kayıt ücretinin tekrar alınmaması gerektiğini belirten İTO Sigorta Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Vekili Hilmi Orbay, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Türk Ticaret Kanununda şirketlere getirilen zorunluluk dolayısı ile şahıs firmalarının işleyişi daha kolay hale gelmiş ve bu sebepten dolayı grup çalışan arkadaşlarımız bize dönüş yapıp  şahıs firması olarak işlerine devam etmek istediklerini bildirmişlerdir. Bu dönüşte şahsiyet değişikliği olması sebebiyle, odalar birliğine daha önceden ödenmiş olan 7500 lira olan kayıt ücretine tekrar tabi olunmaması için Meslek Komitemize başvuran üyelerimizin bu isteklerini Hazineye ve  TOBB’a ilettik. Hazine bu isteğimize yeşil ışıl yakarken Odalar Birliği de en yakın zamanda bu doğrultuda karar çıkarmak için teşebbüsde bulunacağını söyledi.

EKMEK FIRINCIDAN ALINIR

Asıl mesleği sigortacılık olan şirketlerin haklarının korunması ve haksız rekabet ortamının oluşmaması adına  gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Sigortacılık Hizmetleri Komite üyesi Hasan Hoşben, Araç satış yerlerinin sigortacılık yapmak istiyorsa bir başka adreste sigortacılık faaliyetinde bulunmaları gerektiğine dikkat çekti.

ARAÇ SATIŞ PLAZALARI SEKTÖRÜ BALTALIYOR

Araç satış plazalarının satış yerinde sigortacı temsilcisi bulundurmamaları gerektiğini savunan Meslek Komite Üyesi Hoşben,  Ayrıca Araç satış plazalarının bir x sigorta şirketinin acenteliğini yapıyorsa onun yetkili tamir servisi olamaması gerektiğini bunun sebebinin ise hem satan hem de tamir eden olduğu zaman bir takım haksız iktisadlara doğru el uzandığını belirtti. İlgili servise elinde ruhsatları ve poliçeleriyle giden müşterilerinin bu sefer oradaki şahıslar tarafından sigorta işlemini onlarda yaptırmış olmaları takdirinde servis ücretlerinde yüzde on yüzde on beş indirimler yapma, arabalarına ücretsiz pasta cila atma gibi haksız rekabeti tetikleyici faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Hoşben  bu durumun etik olarak da yakışık olmadığı ve sektörü baltaladığını söyledi.

Sigortacıları bekleyen büyük RİSK

Artık 1 Nisandan itibaren satış plazalarının 0 km araçların ruhsatını çıkaracak olması sebebiyle  trafik ve Kasko poliçelerinde önemli bir pazar payını eline geçirebileceklerini belirten Hasan Hoşben;  Bu durumun da asıl işi sigortacılık olan rıskını bu işten kazanan meslektaşlarının haksız rekabet ile karşı karşıya kalması ve işlerin azalması ve mesleklerinin yok olmasına neden olabileceğini söyledi. Konu ile ilgili diğer bir meslek komite üyesi Hasan Usta şunları söyledi: “Biz Acenteler nasıl başka bir iş yapamıyorsak başka iş yapanlarda acentelik yapamasın. Ekmeğin fırıncıdan alındığı unutulmamalıdır.”

Ayrıca asıl iş konuları sigorta acenteliği olmayan, Kooperatifler, vakıflar, dernekler ve mesleki kuruluşların sigorta acenteliği yapmasına da karşı olduklarını belirten Komite üyesi Hasan Usta bu durumun Tüketiciye, rekabete ve sektöre olan güvene çok büyük olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

E Eğitime evet Sınava HAYIR

Diğer bir önemli gündem başlığının da Segem ( Sigorta eğitim gözetim merkezi) olduğunu belirten Levent Korkut; İlk defa belgeyi almak için harekete geçen kaydolan kişinin gerekli eğitimi alması sınava girmesi ve belgesini almasının yanında belgelendikten sonra 5 yılda bir “E eğitim” adı altında bir hatırlatma eğitimi  yapılacağını ve bu eğitim için ücret alınması düşünüldüğünü söyledi.

  Bu eğitimin sonunda sınava girileceğini bildiren Levent Korkut bu sınavın düşünülme nedeni olarak eğer sınav olmazsa ücreti için idari mahkemeye gidip iptal ettirebildiklerini dolayısı ile sınav yapılmadığı takdirde iptal edilemediğini ve bununla ilgili olarak daha önce yangın kararları gibi örneklerin var olduğunu  o nedenle sınav koyulduğunu ve bunun neticesinde de Komite olarak bu sınava karşı olduklarını ifade etti.

Sınavın şeklen olacağını söyleyen SEGEM’e  sadece yapmak için bir şey yapmanın yanlış olduğunu ifade ettiklerini söyleyen Levent Korkut, ayrıca bir diplomanın bir kez alındığını sektörde 87 yaşında üyelerinin de olduğunu veyapılacak olan bu sınavdan üyelerinin geçemediği takdirde  belgelerini iptal mi edeceklerini sorduklarını belirtti. Ayrıca sadece Sigortacılık sekötöründe gerçekleşen bu durumun diğer sektörlerde olmayışınında abestle iştigal olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.