• BIST 106.843
  • Altın 142,689
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • İstanbul 25 °C
  • Tekin; ‘Şişli’de yaşananlar İnönü ile Sarıgül'ün rant ve koltuk kavgasıdır’
  • İnönü gündemin kendi olduğu özel davet ettiği muhtarlar toplantısına katılmadı
  • ‘İnönü çıkar sağlıyor’ diyen danışmanı delilleri mahkemeye sundu
  • Tekin; ‘Şişli’de yaşananlar İnönü ile Sarıgül'ün rant ve koltuk kavgasıdır’
  • İnönü gündemin kendi olduğu özel davet ettiği muhtarlar toplantısına katılmadı
  • ‘İnönü çıkar sağlıyor’ diyen danışmanı delilleri mahkemeye sundu

Simide “uluslararası patent“ başvurusu

Simide “uluslararası patent“ başvurusu
İstanbul Simitçiler Odası, simide uluslararası patent alınması istemiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'na (TESK) başvurdu.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden (İSTESOB) yapılan açıklamada, Yunanlılar'ın ıspanaklı böreği (spanakopita), musakkayı (musakas), etli yaprak sarmasını (dolmadakia) ve baklavayı (baklavas) sahiplenmesinden sonra simidi kaptırmamak için önemli bir adım atıldığı belirtildi. 
     Açıklamada, İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Zeki Sami Özdemir'in, simide TESK tarafından uluslararası patent alınmasına ilişkin başvuru dilekçesini İSTESOB Başkanı ve TESK Genel Başkanvekili Faik Yılmaz'a sunduğu kaydedildi. 
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, asırlardır Orta Asya Türk kökenli geleneksel yemekleri ve mutfağı Yunanlılar'ın maalesef bir bir sahiplendiğini belirterek, şunları kaydetti: 
     ''Baklava, Orta Asya Türk kökenli bir tatlıdır. Ama Amerika'da bile ABD Başkanı Barack Obama'ya kendi tatlılarıymış gibi gösterdiler. Gaziantepli baklavacılarımızın buna büyük tepkisi oldu. Ancak Allah'tan bizim baklavamızın aynısını bugüne kadar yapamadılar. Şimdi Türk Osmanlı kültürünün geleneksel damak tadı olan ve halkımızın 600 yıllık zaruri ihtiyacı olarak bilinen simidin patentini alıp, Yunanlılar'a kaptırmayacağız. Biz TESK olarak, Türkiye Patent Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek alarak bu hakkımızı tescilleyeceğiz. Böylece, halkın yiyeceği olan, çalışanın kumanyası kabul edilen simidi, Yunanlılar'a kaptırmamak için önemli bir adım atılmış oldu.'' 
    

Bu haber toplam 328 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Şehri İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 212 213 65 41 | Faks : 0 212 217 65 50 | Haber Scripti: CM Bilişim