Sivil toplum kuruluşlarından barış sürecine tam destek

Sivil toplum kuruluşlarından barış sürecine tam destek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi halkını temsilen 73 sivil toplum kuruluşundan meydana gelen Barışa Evet De Silahı Engelle (BESE) Platformu temsilcileri Kürt sorunuyla ilgili barış görüşmelerine tam destek verdi.

Barış sürecini engellemek isteyenlerin olabileceğine vurgu yapan BESE Platformu sözcüsü Abdullah İslamoğlu, “Bu yolda çıkacak engelleri göz ardı etmek lazım.” dedi.

BESE Platformu temsilcileri İmralı müzakereleri ile ilgili bir basın toplantısı yaparak değerlendirmelerde bulundu. Uzun bir çatışma sürecinden ve büyük kayıplardan sonra ortaya çıkan barış fırsatının ilk defa Türkiye’nin çok farklı kesimlerini bir araya getirdiğini belirten Abdullah İslamoğlu, “Bizler; Kürt meselesini şiddet dışı yöntemlerle, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde çözülmesi gerektiğine inananlar olarak, başlatılan girişimlerden büyük memnuniyet duyuyoruz. Doğu ve Güneydoğu vilayetlerimizin temsilcisi 73 sivil toplum kuruluşu olarak barış surecini en güçlü bir şekilde desteklediğimizi ilan ediyor, sivil toplum kuruluşları olarak elimizi taşın altına koyacağımızı belirtmek istiyoruz. Barış surecini başlatma iradesi gösteren hükümete ve devlete, ve surece katkı yapmasını beklediğimiz siyasal partilere olumlu beyanat ve davranışlarında sivil toplum olarak yanlarında olduğumuzu, olumsuz tavır ve söylemlerinde ise karşılarında olduğumuzu her fırsatta hatırlatacağız.” diye konuştu.

Çözüm sürecine kimsenin zarar vermemesi gerektiğini aktaran İslamoğlu, “Barışa hiç olmadığımız kadar yakınız. Bu fırsatı kaçıramayız.” ifadelerini kullandı.

‘HİÇ BU KADAR BARIŞA YAKIN OLUNMAMIŞTI’

“Barış görüşmeleri için yürütülen politikayı sistem dışına çıkmak olarak değerlendiriyorum.” diyen İstanbul’daki Cizreliler Derneği Başkanı Adnan Tüzün, ”Yapılan, olumlu ve pozitif bir adımdır. 30 yıldır süren sürecin dışına çıkıp yeni oluşumlar yapmaya matuf bir adımdır. Senelerdir böyle olmalıydı. Alışılmışın dışına çıkılmış olması gerekirdi. Merhum Özal döneminde de bazı şeyler yapılmaya çalışıldı. Ama hiç bu kadar barışa yakın olunmadı. Bu defa yurt içi ve dışından gelenler bu sürece mani olmamalı.” dedi.

‘DOĞUDAKİ KÜRT NÜFUSU KADAR BATIDA VAR’

Doğu’da yaşayan Kürt nüfusu kadar Batı’da da Kürt bulunduğunu dile getiren İstanbul’daki Bingöllür Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Dikici, “Bingöl nüfusu kadar İstanbul’da yaşayan Bingöllüler var. Onlarla konuşuyoruz ve onların yüzde 90’dan fazlası barış sürecine destek veriyorlar. Barışa bu kadar yakın olduğumuzu hissetmemiştik. Biz de elimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğiz. Olası provokasyonları engelleyici olacağız. Halk eskisi gibi provokasyonlara inanmıyor. STK’lar olarak halka bunları anlatacağız.” diye konuştu.

Sadece İmralı’ya odaklanmamak gerektiğini kaydeden Ağrı Dernekler Federasyonu yöneticisi Hasan Turan da “Bu toplumun tamamını ilgilendiren, 70 milyon insanı ilgilendiren bir olaydır. Bu yönde olumlu buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Kültür ve Sanat Tanıtımı Derneği Başkanı Medeni Deveci ise pek çok sivil toplum kuruluşunun bu sürece destek verdiğini ve akan kanın bir an önce durmasını istediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.