Sofranın yüzde 90'ı zehirli

Sofranın yüzde 90'ı zehirli

Uzmanlar, son dönemde artan kanser vakalarında tarımsal ve hayvansal gıdalarda kullanılan kimyasalların etkisine dikkat çekiyor. Basketbol, futbol ve güreş milli takımların eski doktoru Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, "Ülkemizde, üretim kalitesini ve verimini a

Türkiye'de kanser vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar da hastalığın sebepleri hakkında araştırmalar yapmaya devam ediyor. Sebze-meyve tüketiminde ve hayvansal ürünlerde tüketicinin bilmesi gerekenleri sıralayan Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, "Tarımsal ve hayvansal ürünlerde kullanılan ilaçlardan sonra uyulması gereken bir bekleme süresi vardır. O süre içinde elde edilen ürünün tüketilmemesi gerekiyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrolü altında olan bu durumun yeterince denetlenmediğini ve dikkat edilmediğini düşünüyorum. Bu çok ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor." dedi. 

KÖK SEBZELERDE DAHA TEHLİKELİ

Özellikle toplu üretim ve satışın yapıldığı işletmelerde yeterince özen gösterilmemesinin başta kanser olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu anlatan Bağrıaçık, "Üretim kalitesini ve verimini artırmak için meyve ve sebze tarımında zirai ilaçlama ülkemizde yüzde 90 oranında kullanılmaktadır. Tüketiciye satış olarak ulaştırılan organik ürünler çok küçük bir yüzde ile ifade edilmektedir. İlaçlamanın bekleme süresi dolmadan maalesef piyasaya sunulan ürünler ne kadar yıkanırsa, soyulursa soyulsun kimyasal atıklar içeriyor. Özellikle havuç, patates, turp, şalgam gibi kök kısmı yenen sebzelerde tehlike çok daha büyük. Çünkü bunlar kökleriyle topraktan kimyasalları ürünün içine aldıkları için zarar çok daha ciddidir. Bu nedenle özellikle çocuklarımızın bu kökü yenen sebzelerde, organik ürün tüketmesine önem vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

ORGANİK ÜRÜN BULMAK GEREKİYOR
Hayvansal ürünler için de aynı şeyin geçerli olduğunu vurgulayan Bağrıaçık şöyle konuştu: "Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda da hayvanın ilaçlanmasından sonra bekleme süresine mutlaka uyulup bu süredeki alınan et, süt ve yumurtanın maalesef imha edilmesi gerekir, tüketilmemesi gerekir. Bu maalesef ülkemizde çok zor görünüyor. Sıkı ve ciddi kontrollerle geleceğimiz, sağlığımız korunabilir. Bu kadar önemli bir konuyu üreticinin ve tüccarın vicdanına ve insafına bırakmak doğru değildir. Hele üreticinin ekonomik olarak zorlandığı şu dönemde sık aralıklarla ilgili bakanlık tarafından kontrol edilmelidir. Hayvandan daha çok ve daha kısa sürede verim almak için maalesef aşırı tüketilen kimyasallar, insan sağlığı için tehlike saçıyor. Bu sorunun çözümü üreticinin bilinçlendirilmesi, bakanlığın sıkı denetimi, tüketicinin çok iyi yıkama, soyma, pişirme yapması veya ürünü gerçekten organik olarak alabileceği yerler bulmasıyla bir ölçüde mümkün olabilir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.