Sokak köpekleri arasında büyüyen bir çocuk Romoçka

Sokak köpekleri arasında büyüyen bir çocuk Romoçka

Türkiye'nin en genç yayınevlerinden Pena Yayınları dünyada çok satan kitapları yayınlamaya devam ediyor. Rusya'da sokak köpekleri tarafından büyütülen bir çocuğun yürek burkan hikayesini anlatan 'Yabani' tüm kitapçılarda raflara çıktı.

Moskova’daki milyonlarca evsiz çocuktan biridir Romoçka. İnsanların ona veremediği aile şefkatini sokak köpekleri arasında bulur. Giderek onlar gibi davranmaya, onlar gibi yaşamaya başlar. Romoçka artık bir çocuk mudur, yoksa yavru bir köpek mi? Ödüllü yazar Eva Hornung’un dokunaklı romanı “Yabani” Pena Yayınları etiketiyle çıktı.

Romoçka köpek olmayı gerçekten çok istiyordu. Gerçek köpekliği istiyordu. Gerçek bir köpek olsaydı, yalnızca vücutlarını anlardı, sözlerini değil. Gerçek bir köpek olsaydı, hepsinin ismini, çocuklarının isimlerini bilmezdi. Her bir sözcüğü ve ifadeyi bilmez, hatırlamazdı. Sadece kokularını, saldırılarını ve eziyetlerini bilirdi. Kavga duygusu içinden tamamen çıkıp gitmişti. İnsani yanına dönmeyi başaramayarak köpek kaldı. Köpek özüne saklanmak onu kendi duygu ve düşüncelerinden bir dereceye kadar koruyordu.

O bir köpekti: Sözcüklerin onun için hiçbir anlamı yoktu. O bir köpekti: Saf acı ve vahşi mutluluk bütün duyguların yayıldığı sınırlardı. Romoçka’nın özü, köpek özüydü.

Köpek yavrusu çocuğun öyküsü

Avustralyalı ödüllü yazar Eva Hornung’un, sıra dışı romanı “Yabani” bir çocuğun sokak köpekleri arasındaki dönüşümünü gerçekçi ve dokunaklı bir üslupla anlatıyor. Pena Yayınları’ndan çıkan kitap, Moskova banliyölerinde yaşayan 4 yaşındaki Romoçka’nın aniden ailesi tarafından terk edilmesiyle açılıyor.

Bir sokak köpeğini takip edip bir köpek çetesinin inine sığınan küçük çocuk, çetenin lideri dişi köpek Mamoçka’nın koruması altında onlarla birlikte yaşamaya başlar. Köpeklerle koşup avlanan, onlar gibi çiğ et yiyip uluyan Romoçka, köpek olmanın özgürlüğünü yaşamaya başlar. Ancak dünyada hâlâ insanlar vardır ve insanlar köpekler için bir tehdit olmaya devam eder.

Gerçek bir olaydan esinlenmiş

Dünya edebiyatında pek çok örneği “hayvanlar tarafından yetiştirilmiş çocuk” temasının izinden giden Eva Hornung, diğerlerinden farklı olarak romanına ilhamını Rusya’da yaşanmış bir olaydan almış. “Yabani” hayal gücünün sınırlarını zorlayan, ama gerçekçilikten taviz vermeyen bir hayatta kalma öyküsü. Hornung, küçük bir çocuğun gözünden insanlığın ve insan olmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Diğer taraftan duygusal, iç burkan ama yaşama sempatiyle bakan bir öykü anlatıyor.

“Yabani” sıra dışı ve dokunaklı öyküsüyle Pena okurlarının bir çırpıda içine dalacağı ve kolay kolay unutamayacağı bir okuma keyfi vaat ediyor.

Kitap hakkında ne dediler:

“Yabani, bir insanın gözünden köpek olmayı anlatmaya çalışırken insan olma kavramını da sorgulatıyor. Olağanüstü, ilgi çekici ve inandırıcı.” - Yann Martel, Yazar

 

“Hornung duyguları nasıl anlatacağını çok iyi biliyor; çocuk ve köpek arasındaki bağı okuyucuya hissettirirken duygusallık sınırlarını zorlamıyor.” - Publisher’s Weekly

 

“Duygusal, kışkırtıcı ve unutulmaz.” – Attitude

 

Eser Adı                    : Yabani

Yazar Adı                  : Eva Hornung

Çeviren                      : Fatma Zeynep Öztürk

Orijinal Adı                : Remake

Türü                           : Roman

Sayfa Sayısı              : 328

Etiket Fiyatı               : 22,00 TL

Yayınevi                     : PENA Yayınları

 

Eva Hornung Hakkında:

Avustralyalı yazar eğitimini Adelaide’de edebiyat ve karşılaştırmalı edebiyat üzerine aldı. İlk romanı Hiam’la başarıyı yakaladı ve 1997 yılında bu romanıyla Avustralya Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Eserleri beğeniyle okunan yazar, 2010 yılında Yabani’yle Avustralya Başbakanlık Edebiyat Ödülü’nü aldı. Eva Sallis adıyla da tanınan ve aynı zamanda Avustralya’da ırkçılığa karşı insan hakları savunucusu olan Hornung, Adelaide’de çalışmaya ve yaşamaya devam ediyor.

Pena Yayınları Hakkında:

Pena Yayınları, hem gündemdeki en büyük yazarların kitaplarını Türkçe olarak yayınlayarak bir okuma ziyafeti sunmayı ve okuru geliştirmeyi hem de dünyanın en iyi yazar ve çizerlerinin çalışmalarını çocuklarla paylaşarak, onların hayal gücünü beslemeyi hedeflemektedir. Türk dilinin ulaştığı bütün coğrafyalarda, farklı kültürlerden yazar ve çizerlerin kendilerini ifade edebildiği renkli ve güvenli bir ortam yaratmak için çabalıyoruz. Çalışanlarımızın girişimciliği ve yaratıcılığı en önemli parçamız olurken yayınevimizin sürekli yeni teknolojilere ayak uydurması bizi okurlarımıza daha da yakınlaştırmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.