Sony 2013 Dünya Fotoğraf Ödülleri

Sony 2013 Dünya Fotoğraf Ödülleri

Profesyonel ve Açık Yarışma Kategorilerinin Final Listeleri açıklandı

2007 yılından bu yana Sony sponsorluğunda sürdürülen ve kapsamına ilk kez bu yıl Türkiye’ye özel yarışma da dahil edilen Sony 2013 Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde final listeleri açıklandı. Profesyonel Yarışma dâhilinde yer alan ‘Tabiat ve Vahşi Yaşam’ kategorisinde Mehmet Karaca ve Açık Yarışma dâhilindeki ‘Düşük Işık’ kategorisinde Cemil Seyis olmak üzere Türkiye’den iki isim de final listesine adını yazdırdı. Sony 2013 Dünya Fotoğraf Ödülleri Açık ve Genç yarışma kategorilerinde dereceye giren isimler 19 Mart tarihinde açıklanacak.
 
Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen ve 2007 yılından bu yana Sony sponsorluğunda sürdürülen, yılın en önemli fotoğraf etkinliği Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin 2013 yarışmasında Profesyonel, Açık ve Gençler kategorilerinde finale kalan isimler bugün açıklandı.

Suriye’deki iç savaştan Obama’nın başkanlık kampanyasına
170 ülkeden 122 bini aşkın katılım ile bugüne kadar ki en yüksek sayının ulaşıldığı bu yıl, jüri üyeleri, etkileyici ölçüdeki yüksek kaliteleri, özgünlükleri ve modern cazibeleri ile diğerlerinin arasından sıyrılan fotoğraflardan oluşan finalistleri belirledi. Suriye’deki iç savaşın akıldan çıkmayan karelerinden Obama’nın başkanlık kampanyasına, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki sinema müdavimlerini konu alan sıcak bir çalışmadan hayvanlar aleminin akıl dolu fotoğraflarına kadar çok geniş bir yelpazedeki konular ele alınıyor.

Uluslararası çağdaş fotoğrafçılığın en iyi unsurlarını bir araya getiren final listesi, fotoğrafçılıkta dünyanın en iyi yükselen ve kendini kanıtlamış yeteneklerinin gözünden 2012 yılına dair eşsiz içgörüler sunuyor. Yarışmaya yeniden katılan fotoğrafçılar arasında Javier Arcenillas (İspanya), Robin Hammond (Yeni Zelanda) ve Paolo Pellegrin (İtalya) de yer alıyor. İlk defa katılan, heyecan verici yeni yükselen fotoğrafçılar arasında ise Ed Kashi (ABD) ve Andrea Gjestvang (Norveç) bulunuyor.
Profesyonel yarışma kategorisinde finale kalan isimleri seçen Onursal Jüri’nin başkanlığını, Magnum Photos Özel Projeler Direktörü Catherine Chermayeff yapıyor. Chermayeff şöyle konuşuyor: “Son derece hareketli ve ateşli tartışmalara sahne olan, çok heyecanlı üç gün geçirdik. Jüri üyeleri olarak, bu sürecin en başından itibaren adeta kendimizi kaybettiğimizi söyleyebilirim. Üçüncü güne geldiğimizde ise her grup, gururla kendi final listesini sunarak, savundu ve tüm kategorilerdeki katılımcı final listelerinin etkileyici şekilde son derece güçlü olduğunu söylemekten büyük bir keyif alıyorum.”

Dünya Fotoğraf Organizasyonu Kreatif Direktörü Astrid Merget de şunları ekliyor: “Dünya Fotoğraf Organizasyonu olarak kendimizi dünyanın dört bir yanından en iyi uluslararası çağdaş fotoğrafları bulmaya adadık. Final listesi de, dışarıda ne kadar çok sayıda heyecan verici fotoğraf olduğunun net bir göstergesi. Biz de, her yıl yaptığımız gibi, bu fotoğrafçı topluluğunu küresel bir seyirci kitlesine sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Mart, Nisan, Mayıs ayları hareketli geçecek

2013 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ne, 62.654’ü Profesyonel, 54.851’i Açık ve 5.160’ı Gençlik Yarışması katılımcıları olmak üzere toplamda 122.665 fotoğraf katıldı. Açık ve Genç yarışma kategorilerinde dereceye giren isimler 19 Mart tarihinde açıklanacak.

Profesyonel kategoride dereceye girenler ve prestijli L’Iris D’Or/ Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Yılın Fotoğrafçısı unvanının yeni sahibi ise 25 Nisan tarihinde Londra’da düzenlenecek olan bir gala töreni ile açıklanacak. L’Iris D’Or ödülünü kazanan isim 25.000 ABD dolarının da sahibi olurken, Yılın Açık Kategori Fotoğrafçısı ise 5.000 ABD doları tutarındaki ödülü alacak. Tüm kategorilerin birincileri de dahil olmak üzere tüm birincilere Sony’den en yeni dijital görüntüleme ekipmanı verilecek.

Finale kalan tüm fotoğrafçıların çalışmaları, Sony 2013 Dünya Fotoğraf Ödülleri Sergisi kapsamında 26 Nisan – 12 Mayıs tarihleri arasında, Londra’daki Somerset House’da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Fotoğraflar aynı zamanda Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kitabının 2013 baskısında da yayımlanacak.



Onursal Jüri
Başkan: Magnum Photos Özel Projeler Direktörü Catherine Chermayoff (ABD)

Üyeler: Fotoğrafçı Edmund Clark (İngiltere), Balcony Jump Sorumlu Müdürü Tim Paton (İngiltere), Panos Profile at Panos Pictures Direktörü Fransasca Sears (İngiltere) ve Fotoğrafçılık Danışmanı ve Koçu Monica Suder (Almanya).

Ek Jüri Üyeleri: Galeria Juana de Aizpuru Galeri Direktörü Juana de Aizpuru (İspanya), Magnum Fotoğrafçısı Chien-Chi Chang (Tayvan), Galerie Nelson Freeman Yardımcı Direktörü Brandei Estes (Fransa), Fotoğrafçı Macduff Everton (ABD), Conde Nast Traveller Fotoğraf Direktörü Caroline Metcalfe (İngiltere), Thames & Hudson Editörü Andrew Sanigar (İngiltere) ve The Guardian Resim Editörü Fiona Shields (İngiltere).

Onursal Jüri üyelerinden her kategoride en az üç, en fazla ise 10 fotoğrafçı seçmeleri istendi. Her kategoride en az üç ve en fazla 10 fotoğraf sunan fotoğrafçılar çalışmalarının geneline göre değerlendirildi. Tüm fotoğrafların 2012 yılında çekilmiş veya 2012 yılında yayımlanmış olması gerekiyor. Her kategorideki finalistler arasından belirlenecek olan birinciler 25 Nisan 2013 tarihinde açıklanacak.

Final Listesine kalan fotoğraflara press.worldphoto.org adresinden erişilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.