Sultan Abdülaziz'in eserleri bu sergide

Sultan Abdülaziz'in eserleri bu sergide

Küçükçekmece, 'Eskizlerden Tablolara Ressam Sultan Abdülaziz’ sergisiyle yeni kültür sanat sezonuna merhaba dedi.

Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde Başak Şengül’ün sunumuyla gerçekleşen açılış törenine, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcıları başta olmak üzere, Uluslararası Sanat Vakfı Başkanı Tuğrul Tuna ile birlikte pekçok sanatsever katıldı.

‘ECDADIMIZ BİZLERE BU SERGİYLE SESLENİYOR’


Yaptığı açılış konuşmasında, TBMM Milli Saraylar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uluslararası Sanat Derneği’ne (UKSD) katkılarından dolayı teşekkür eden Aziz Yeniay, “Yılda 850 civarında kültür sanat etkinliği yapıyoruz ancak bugünkü heyecanımız bir başka. Bu sergiyle birlikte biz Küçükçekmece Belediyesi olarak, kültür-sanat sezonunun açılışını gerçekleştiriyoruz.”dedi.

Ayrıca Yeniay, ‘Eskizlerden Tablolara Abdülaziz’ sergisinin önemine şu sözlerle değindi: “Bu sergi ecdadımızı bilinmeyen yönleriyle bizlere tanıtması açısından çok önemli.

Abdülaziz, sadece bir imparatorluğun başındaki sultan değil; aynı zamanda sanatın da başında olan bir sultanmış. Burada ecdadımızın tarihini okumanın heyecanını yaşıyoruz.

Muasır medeniyetler seviyesine yürürken mazideki zenginliklerimizi bize gösteren bir sergi. Ecdat adeta bizlere, ‘Ey torunlarım, aradan yüzlerce yıl geçti… Siz ne haldesiniz?’ diye soruyor.”



‘RESSAM SULTANLARI BİR NESİL ÖNE ALDIK’

UKSD Başkanı Tuğrul Tuna da sergi Küratörü Mehmet Lütfi Şen’in bir telefonuyla kendilerine yardımcı olan Aziz Yeniay’a teşekkür ettiklerini söyleyerek, “Polonya’daki Krakow müzesinden 6 ay önce aldık bu eskizleri ve İstanbul’a getirdik.

İmzasız olan tablolarla eşleştirdik. Sultan Abdülaziz’in ressam olduğunu söylüyoruz biz bu sergiyle ve ressam sultanları bir nesil öne alıyoruz. Aynı zamanda bize ait değerler yavaş yavaş kendisini göstersin; o eserlerin üzerindeki tozları yavaş yavaş kaldıralım da istedik.” diye konuştu.

Toplam 67 adet eskizin yanı sıra, Dolmabahçe Sarayı ve Askeri Müze koleksiyonlarında Ömer Faruk Şerifoğlu tarafından dikkatle incelenen ve imzasız oldukları tespit edilen yağlı boya tabloların da yer aldığı serginin küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen, koordinatörlüğünü ise Selman Gemuhluoğlu üstlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TBMM Milli Saraylar ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliği sonucunda açılan sergi, 20 Ekim tarihine kadar Dolmabahçe Sanat’ta ziyaret edilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.