Taksim Meydanı’nın kaderini İstanbul halkı belirleyecek!

Taksim Meydanı’nın kaderini İstanbul halkı belirleyecek!

146 proje arasından 3 proje finale kaldı. İstanbul halkı 19 Ekim-12 Kasım arasında Taksim Meydanı'nın geleceğini oylayacak. Halk beğendiği projeyi seçecek, kazanan proje 16 Kasım haftasında açıklanacak.

Taksim Meydanı ziyaretçileriyle, yerlisiyle, turistiyle ve çehresiyle aslında İstanbul’un özeti olduğu gibi Türkiye’nin de özeti. Meydan; ‘yeni-eski Türkiye’yi, özlenen İstanbul’u ve mevcut kaotik ahvali de anlatıyor. Tarihi meydanı yenilemek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da seçim vaatlerinden biriydi.

Projede artık son perdeye gelindi. İstanbul halkı üç proje arasından seçimini yapacak ve Taksim Meydanı yeni çehresine kavuşacak.

11 Haziran 2019’da “Bütüncül bakış açısıyla, 16 milyonun inancı ve gayreti ile herkes için; kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler için İstanbul yaşanabilir bir kent haline gelecek” diyen İmamoğlu, 12 Şubat 2020’de ise “Taksim'den başlayarak sırasıyla Bakırköy, Üsküdar-Salacak-Harem kıyı bandı ve Kadıköy meydanlarında, yarışma yöntemi ile her türlü tasarımın niteliğini arttırmayı hedefliyoruz” demişti.

Yani Türkiye’nin ikonik meydanları arasında muhtemelen en ünlüsü ve sosyokültürel olarak belki de en önemlisi olan Taksim Meydanı’nın geleceğini İstanbul belirleyecekti.

19 EKİMDE OYLAMA BAŞLIYOR

İstanbul halkının oy kullanabileceği bir tasarım yarışmasıyla meydan projeleri arasında halkın seçtiği bir projenin hayata geçmesi planlandı ve bu plan da uygulandı. 2 Mart 2020'de ilan edilen Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve çevresini de (yaklaşık 160 bin m2) kapsayan yarışma, uluslararası ve iki kademeli olarak düzenlendi. Yarışmada son düzlüğe girildi. Tüm projeler arasından finale üç proje kaldı. Sıra, 19 Ekim’de başlayacak olan halk oylamasında.

ʻÖnümüzde bizleri bekleyen, muazzam bir tasarım odaklı demokrasi şenliği var.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

Şerif Süveydan’ın liderliğindeki 15 no’lu proje, Bünyamin Derman’ın liderliğindeki 16 no’lu proje ve Kutlu İnanç Bal’ın liderliğindeki 19 no’lu proje arasından kazananı halk belirleyecek.

İşte oylanacak projeler:

16 NOLU Bünyamin Derman ve ekibine ait proje

15 NOLU Şerif Süveydan ve ekibine ait proje

19 NOLU Kutlu İnanç Bal ve ekibine ait proje

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.