'Temel Sorunumuz Eğitim'

'Temel Sorunumuz Eğitim'

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi AYMAKOOP Sanayi Sitesi Başkanı Hakan Ataman, gazetemizin Ekonomi Bölüm Sorumlusu Şahin Keskin’e verdiği röportajda Ayakkabıcılık sektörü ve ticaretin temel sorunlarını değerlendirdi.

 1992’de 20 metre karelik bir metal aksesuar firması ile başlayıp bugün 1200 metrekarede 25 tane çalışanıyla hizmet veren Çılga Metal Aksesuarın genç sahibi ve aynı zamanda İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde Aymakoop gibi içerisinde 1500 işletmenin bulunduğu ve 9500 kişinin istihdam ettiği dev bir sanayi sitesinin de Başkanı olan Hakan Ataman’dan sektöre dair çok önemli bilgiler edindik.

Dört buçuk yıldır Aymakoop Sanayi Sitesinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Hakan Ataman Ayakkabıcılık sektörünün önündeki en büyük sıkıntının eğitim olduğunu savundu.

Eğitilmesi Gereken Asıl Keskim Orta Yaş Gurubu

Gençlerin bir şekilde geriden gelerek gerekli eğitimleri aldığını söyleyen Başkan Hakan Ataman, asıl eğitilmesi gerekenlerin orta yaş kesimi ve üzeri olan özelliklede hayatta başarıyı yakalamış, is sahibi işletmeciler olduğuna dikkat çekti. Vizyon sahibi işletmecilerin ayakkabıcılık sektörünü bir adım değil on adım ileriye taşıyabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ataman, işin içinde değil üzerinde olan işletmecilerin bugün yapmış oldukları projelerle ülke ekonomisine ciddi bir katma değer kattıklarını belirtti.

ÜYELERİMİZLE ORTAK AKLIN ÜRÜNLERİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Eğitimin önemine dikkat çeken Başkan Hakan Ataman, çok yakın zamanda Aymakoop’da bir toplantı salonu oluşturacaklarını ve burada, sitelerinde faal durumda olan 1500 işyeri ile yeni çıkan Türk Ticaret Kanunundan, sektördeki gelişmeler, dünya ticareti üzerindeki gelişmeler , işletmeleri bekleyen tehlikeler, vizyon kazandırma çalışmaları, stratejik hedeflerin belirlenmesi, ihracat ve iş geliştirmeye kadar bir çok konu üzerinde eğitim seminerleri düzenleyeceklerini bildirdi.

İhracat Şart

Hızla büyüyen ve 2023’e ihracat hedefleri koymuş bir Türkiye modelinde Ayakkabıcılık sektörünün de üzerine düşeni yapma konusunda gerekli adımları atması gerektiğini belirten Ataman, genel anlamda imalat yapan en ufak mikro Kobi’den, büyük Kobilere kadar vizyon değişikliğinin gerekli olduğunu savundu.

   Bu doğrultuda geçen yıl 7.Kobiler zirvesinde İTO’nun 20 Kobi’ye verdiği ücretsiz ithalat, ihracat eğitimlerine kendilerinin de başvurduğunu belirten Başkan Hakan Ataman bu eğitime hak kazanan 20 firma arasına girdiklerini ve bunun beraberinde de kendi firmaları olan Çılga Metal Aksesuarda bir ithalat ihracat birimi kurduklarını ve kurmuş oldukları ithalat ihracat birimleriyle yurt dışı ihracatlarının başladığını ifade etti.

Günü Kurtarma Düşüncesinden Sıyrılmalıyız

Ayakkabıcılık sektöründeki Kobilerin bugün iç piyasada iyi yerlere geldiğini ancak bunu rağmen hala günü kurtarma çabasında olan işletmecilerin sayısının oldukça fazla olduğunu gördüğünü söyleyen Başkan Ataman, 5 yıllık 10 yıllık hatta 50 yıllık hedef planlamalarının yapılması gerektiğini en azından imalatlarının bir bölümünü ihracata ayırmalarının hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Bugünkü gelinen noktada sektörde dünya devi olan İtalya ile başa baş bir kalitede yarışır duruma geldiklerini ve bu doğrultuda Türkiye’nin sektörde marka haline gelmesinin ancak ihracat ile gerçekleşebileceğini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.