Tüm Sağlık-Sen; Sağlık Çalışanlarının Beklentileri Karşılanmalıdır....

Tüm Sağlık-Sen; Sağlık Çalışanlarının Beklentileri Karşılanmalıdır....

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, Sağlık Bakanlığı’nı 10 yıldır sürdüren Recep Akdağ’ın, görevini Mehmet Müezzinoğlu’na devrettiğini belirtti.

 “Tüm Sağlık-Sen olarak, Bakan Müezzinoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz” diyen Erözgün, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na, sağlık çalışanlarının beklentileri şöyle sıraladı:
 
 “-Sağlık mensuplarına yönelik şiddet, diğer mesleklere göre 16 kat daha fazladır. Son bir yıl içerisinde şiddete maruz kalan sağlık çalışanı oranı yüzde 45; kadınlar arasında bu oran 58, erkekler arasında ise yüzde 26’dır. Ve son bir yılda sağlık çalışanlarının yüzde 5.9’u fiziksel, yüzde 38.1’i de sözlü şiddete uğramıştır. Giderek artan şiddet olaylarına karşı acilen yasal düzenlemeler yapılmalı, caydırıcı önlemler alınmalıdır.
 
 -Döner sermayeler nedeniyle sağlık çalışanlarının maaşlarının yaklaşık 3’te 1’i emekliliğe yansımıyor. Yoksulluk sınırının altında, açlık sınırına yakın bir ücretle hayatını devam ettirme mücadelesi veren kamu kesimi olan sağlık çalışanları, emekli olduklarında da gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybetmektedirler. Zaman kaybetmeden gerekli adımlar atılarak, çalışanların mağduriyetine bir an önce son verilmeli ve döner sermaye ödemeleri emekliliğe yansıtılmalıdır.
 
 -Bakanlık personel alımlarını bir düzen dâhilinde her yıl aynı tarihlerde yapmalıdır. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları düzenli şekilde yapılmalı ve çalışanlar mağdur edilmemelidir.
 
 -İş güvencesi olmayan sözleşmeli personel alımına son verilmelidir. Sözleşmeli sayısı hızla tekrar artmış ve 30 binleri geçmiştir. Acilen sözleşmeli çalışanlara kadro verilmeli ve bu sistemden vazgeçilmelidir.
 
 -Hizmetlilere yaptıkları işlere göre memur kadrosuna alınmalıdır. Sağlık sistemi içerisinde bulunan 4/c statüsünde çalışanlarda ek ödeme ödemesinden yararlandırılmalıdır.
 
 -Sağlık sistemi vekil eliyle yürütülemez. Sistemde var olan vekil ebe ve hemşire istihdamı derhal son bulmalı ve çalışanlara kadro verilmelidir.
 
 -Sağlık sistemi içerisinde ön tampon olarak görev yapan 112 sağlık çalışanlarının özlük ve sosyal haklarında düzenlemeye gidilmeli sorunları acil çözüme kavuşturulmalıdır.
 
-Büyük umutlarla geçilen aile hekimliği sisteminde var olan sorunlar çözülmeli, Aile sağlığı çalışanlarının iş güvenceleri sağlanmalıdır.
 
-Bakanlık taşra teşkilatı idareci atamalarında kanunun belirttiği şartlarda ve liyakata uygun atamalar yaparak, çalışanlar arasında huzursuzluk giderilmelidir. Araştırmacı kadrosuna atananların mali ve özlük haklarındaki kayıpları telafi edilmelidir.
 
 -Sivil toplum örgütleri tarafından kazanılan davalar sonucu bakanlık yasalara göre hareket ederek gerekli düzenlemeleri acilen yapmalıdır.
 
 -Bakan Müezzinoğlu, Sendikalar, Dernekler ve sivil toplum örgütleri ve sağlık çalışanları ile diyalog halinde olmalı, yapılacak düzenlemelerde muhatapların görüşlerine başvurmalıdır.”
 
Erözgün, Sağlık bir Ekip işidir. Hekim ve hekim dışı ayrımı yapılamaz. Bakanlık 10 yıldır vatandaş memnuniyetini ön planda tuttu. Bu memnuniyetin mimarı sağlık çalışanlarıdır. Fakat sağlık çalışanları özlük ve sosyal hakları bakımından mağdur edildi diyerek, sağlık çalışanlarının özlük ve sosyal haklarında bir an önce düzenlemeye gidilmesini ve var olan sorunların çözümlerinde acil olarak çalışmaların yapılmasını ayrıca sağlık da dönüşümünü bir de bizden dinlemelerini sayın bakanımızdan bekliyoruz dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.