Turan Yalçın'ın engel tanımayan başarısı

Turan Yalçın'ın engel tanımayan başarısı

Tokat doğumlu olan Turan Yalçın, çocukluğunda geçirdiği menenjit hastalığı yüzünden yürüme ve duyma yetisini kaybeden bir yazar. Ancak engeller onun için problem değil, Yalçın her daim üretmeye devam ediyor

İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olan Turan Yalçın, çocukluğunda geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle yürüme ve duyma yetisini kaybediyor. Tedavi gördükten bir süre sonra tekrar yürümeye başlayan Yalçın, işitme gücünü ne yazık ki tamamen kaybediyor. Ancak işitmemesine rağmen oldukça güzel konuştuğunu söyleyen Yalçın, “İnsanlar beni görünce çok şaşırıyor.” dedi.

YALÇIN: “ÖĞRETMENİMİ İNANDIRAMADIM”

‘Sessiz Dünyadan Esintiler’, ‘Engelleri Aşanlar’ ve ‘Hizmetkâr Lider Recep Yazıcıoğlu’ adlı yayınlanmış üç kitabı bulunan işitme engelli yazarımız, yazmaya nasıl karar verdiğini ise şöyle anlattı: “Ortaokulda şiir yarışmasına katıldığımda, öğretmenime şiiri benim yazdığıma inandıramadım… İnandıramayınca daha çok yazmaya karar verdim, 1981’den beri yazıyorum.”

Yalçın’ın işitme engellilerin ve ailelerinin röportajlarından oluşan ilk kitabı ‘Sessiz Dünyadan Esintiler’, ilk olarak yerel bir gazetede sonrasında internette yayınlanıyor. Bir süre sonra Diyanetin sponsorluğunda bin adet basılan kitabı için Yalçın şunları söyledi: “Kitabım çok sevilmesine rağmen maalesef yeni baskıları yapılmadı.”

“ENGELLİLERE ÖNYARGILI DAVRANIYORLAR”

“Birçok insan işitme engellilerin kitap yazamayacağını düşünüyor.” diyen Turan Yalçın, kitapları çıkmaya başladıkça çevresindeki engellilerinde yazmaya başladığını ve bunun oldukça sevindirici bir durum olduğunu dile getirdi. Ancak çevresindeki çoğu insanın genel olarak kitap okumadığını belirten Yalçın, “İnsanların bana karşı tepkileri de olumsuz. Bir de başarılı olduğu zaman, engelliler daha çok kıskanılıyor.” dedi.

Üniversitelerde söyleşilere katılarak insanlara yaşadıkları aktarmak istediğini vurgulayan Yalçın: “Sizi davet edelim diyen çok ama uygulayan az. Toplum kabul etmese de engellilere karşı çok önyargılı davranıyorlar, ben yine de davet edenlerin iyi niyetine inanıyorum.” dedi.

“YAYINEVLERİ RİSKE GİRMEK İSTEMİYOR”

Yayınevlerinin yazarların kitaplarını incelemeden ret cevabı verdiğini anlatan Turan Yalçın: “Sanırım yayınevleri de riske girmek istemiyor, popüler yazarların kitaplarını yayımlamayı tercih ediyor. Oysa engelli bir yazarın kitabını basarak, onu da tanıtabilirler. Buna rağmen ben oldukça sabırlıyım, her kitabım bir öncekinden daha iyi iş yaptı. Hayatıma yavaş ama emin adımlarla devam ediyorum.” diyerek düşüncelerini ifade etti.

YALÇIN: “ENGELLİLERİ DESTEKLEYİN”

Engelli vatandaşlara başarılı olmak için yılmadan, azimle çalışmaları gerektiğini belirten Yalçın, devlet büyüklerine de “Kitaplarımızı satın alıp dağıtsınlar, böylece hem öğrencilere ilham vermiş oluruz hem de yeni kitaplarımızın yayımlanması için destek olmuş olurlar.” diyerek sözlerine son verdi.

Turan Yalçın ile konuşmak isterseniz facebook üzerinden veya blog sitelerinden iletişim sağlayabilirsiniz. Emin olun çağrınız yanıtsız kalmayacaktır...

Haber: Özlem Kurt

turan-yalcin.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.