Türk inşaatçılar devler arasına girdi

Türk inşaatçılar devler arasına girdi

İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "''Türk müteahhitler Türkiye dışında 19.5 milyar dolarlık iş aldı. 22 Türk firması halen dünyanın en büyük 225 inşaat firması arasında bulunuyor. Türk firmaları yaptıkları işin yaklaşık yüzde 75'ini İİT üyesi ülke

 Türkiye'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelere yaptığı ihracat yüzde 100'ün üzerinde artış kaydetti.
İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk işadamlarının birçok ülkede başarılı işler yaptığına dikkat çekerek, ''Türk müteahhitler Türkiye dışında 19.5 milyar dolarlık iş aldı. 22 Türk firması halen dünyanın en büyük 225 inşaat firması arasında bulunuyor. Türk firmaları yaptıkları işin yaklaşık yüzde 75'ini İİT üyesi ülkelerde gerçekleşiyor'' diye konuştu. İhsanoğlu, Türkiye'nin İİT üyesi ülkeler ile 2004 yılındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacminin, 2011'de 37 milyar dolara ulaştığını söyledi.


Türkiye'nin İİT'nin aktif bir üyesi olduğunu ve üye ülkeler arasında ticaret hacminin arttırılması noktasında önemli bir rolü olduğunu belirten İhsanoğlu, Türkiye ile İİT üyesi ülkeler arasındaki ticaretin Türkiye'nin 2002'den bu yana uyguladığı programlarla birlikte gelişme gösterdiğini kaydetti.

'TÜRKLER BAŞARILI İŞLER YAPIYOR'
Türk özel sektör temsilcilerinin İİT'deki ticarette önemli bir rol oynadığını vurgulayan İhsanoğlu, ''MÜSİAD, TOBB, TUSKON'un da aralarında bulunduğu birçok yapı İİT üyesi ülkelerin işadamlarını bir araya getirme noktasında, malların ve hizmetlerin değişimini zenginleştirmek noktasında çok büyük destek sağladı'' dedi. İhsanoğlu, İİT üyesi ülkelerinin bir yandan kendi içlerinde, bir yandan da dünya ülkelerinin geri kalanıyla daha büyük bir ticaret paylaşımı yaptıklarına dikkati çekerek, teşkilat üyeleri arasındaki ticaretin 2004'te 205 milyar dolarken, 2011'de 688 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

İTT'ye 2010'un eylül ayında 2.3 milyar dolar olan ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 100'ün üzerinde artarak 4.8 milyar dolara ulaştı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, birliğin üyeleri arasındaki ticaretin büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, 10 yıllık Hareket Planı'nın kabul edildiğinden bu yana, teşkilat içinde ticaretin artırılması için çaba sarfettiklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.