Türkiye - Hindistan Yuvarlak Masa Toplantıları - 1

Türkiye - Hindistan Yuvarlak Masa Toplantıları - 1

1. Türkiye-Hindistan Yuvarlak Masa Toplantısı “Yeni Dönem Türkiye - Hindistan İlişkileri: Değişen Dünya Düzeninde Yükselen Güçler” başlığı altında 21 - 22 Ocak 2013 tarihlerinde Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştiriliyor.

   Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve Hindistan düşünce kuruluşu ICWA (Indian Council of World Affairs) iş birliği ile Türkiye - Hindistan Yuvarlak Masa Toplantıları’nın ilki Türkiye ve Hindistan’dan akademisyenlerin, uzmanların, diplomatların ve araştırmacıların katılımı ile ICWA'nın “Sapru House” binasında yapılıyor. Toplantıya ev sahipliği yapan ICWA, 1946 yılında bir grup Hintli aydın tarafından kurulmuş Hindistan’ın en önemli düşünce kuruluşu olma özelliğine sahip.

   TASAM ve ICWA’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği ilk toplantının amacı Ülke Toplantıları ile; ilgili kuruluşların ve kurumların yakından tanınması, sivil toplum etkisinin artırılması, kalkınmaya katkı sağlanması, kaynakların ve çalışma alanlarının geliştirilmesine dair uzmanlık birikimlerinden faydalanılması, tanıtma faaliyetlerine katkı sağlanması, akademik iş birliği imkanlarının araştırılması ve tüm bu çalışmaların bütünlük içerisinde değerlendirilmesini sağlayacak stratejik bir yaklaşım geliştirilmesi olarak belirlenmiş.

   Toplantıda Türk heyetini temsilen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Başkan Danışmanı (E.) Büyükelçi ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Engin Oba, Türkiye Cumhuriyeti’nin Hindistan Cumhuriyeti nezdindeki Büyükelçisi Murat Akçapar, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Hatipoğlu, Dr. Muharrem Hilmi Özev, Yıldız Teknik Üniversitesinden Dr. Elif Bali ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Mert Bilgin yer alıyor.

   Hindistan heyetinde ise toplantıya ICWA Genel Direktörü Büyükelçi Rajiv K. Bhatia, Hindistan’ın eski Türkiye Büyükelçisi Aloke Sen, Yeni Delhi Jawaharlal Hehru (JNU) Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aswini Mohapatra ve Girijesh Pant, Eski Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Kanwal Sibal,  Kalküta’daki MAKAIAS Asya Çalışmaları Enstitüsü’nden Dr. Anita Sen, Gazeteci Mr. S. Nihal Singh ve ICWA’dan Dr. Vijay Sakhuja katılıyor.

   Türkiye - Hindistan Yuvarlak Masa Toplantısı’nda “Yeni Dönem Türkiye - Hindistan İlişkileri: Değişen Dünya Düzeninde Yükselen Güçler” ana teması altında “Gelişen Dünya Düzeninde Türkiye ve Hindistan'ın Rolü”, “'Yeni' Arap Dünyası: Türkiye ve Hindistan İzlenimi”, “Bölgesel Güvenlik Perspektifleri ve Enerji Sorunları: Afganistan, Suriye, Akdeniz ve Hint Okyanusu” ile “Hindistan-Türkiye İkili İlişkiler: Fırsatlar ve Zorluklar”  konuları ele alınıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.