Türkiye kentsel dönüşüm ihraç edecek

Türkiye kentsel dönüşüm ihraç edecek

İstanbul Ticaret Odası’nın Nisan ayı Meclis Toplantısı’na konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türkiye’nin kentsel dönüşümde ihracatçı ülke konumuna ulaşacak kadar güçlü bir sektörel yapıya ve deneyime sahip olduğunu dile getirdi.

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehirlere özelliklerine göre imar, ruhsat düzenlemesi geleceğini söyledi. Bakan Bayraktar, “Ruhsatını belediyeden 1 ayda alamayan, gelip Bakanlık’tan alacak. İmar planını belediyeden 4 ayda alamayanın da adresi biziz. Kentsel dönüşümün mimarı vatandaşın kendisi olacak. İstanbul’u kurtarmak için de tedbir alıyoruz. Türkiye’nin kentsel dönüşümü için çalışıyoruz” dedi.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun bir hafta 15 gün içinde Meclis’ten geçeceğini bildiren Bayraktar, Türkiye’nin son 9 yılda kalkındığını ve geliştiğini, 800 milyar doları aşan yıllık gayri safi hâsılası ile önemli bir ekonomik güç olarak ciddi gelişme gayreti içinde olduğunu söyledi.  Bayraktar, TBMM’nin gündeminde Bakanlığını ilgilendiren üç önemli yasa bulunduğunu belirterek, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun 12 maddesinin geçtiğini, kalan 13 maddesinin de önümüzdeki hafta görüşüleceğini söyledi.

DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞ YAPACAK

Bayraktar, yabancılara gayrimenkul satışını içeren Mütekabiliyet Yasası, Yapı Denetim Kanunu, İmar Kanunu ve Müteahhitlik Kanunu gibi diğer kanunların peş peşe geleceğine işaret etti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun esas olarak bir kentsel dönüşüm kanunu olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kanun, kentsel dönüşümün vatandaşlar tarafından yapılmasını temin edecek. Mülkiyet hakkından daha önemli olan, yaşama hakkını yasanın vitrinine koyduk. Bu kanun alabildiğine zorlu bir yol. Türkiye’de son 9 yılda yapılan 5 milyon konutun 4.5 milyonu özel sektör eliyle, 500 bini de devlet eliyle üretildi. Bu zaten kentsel dönüşüm. Bunun dışında Türkiye’nin 150–160 noktasında kentsel dönüşüm devlet ve belediyeler eliyle yapılıyor. Bir seferberlik anlayışı içinde, bunun yasal altyapısını ciddi şekilde düzenleyerek yeni bir anlayışla yola çıkacağız. Yasa bir hafta 15 gün içinde Meclis’ten geçecek” şeklinde konuştu.

Bakan soruları cevapladı

Bir hafta içinde yapı denetim ve ruhsatla ilgili iki yönetmelik yayınladıklarını, kısmi iskân verdiklerini, imar transferinin de kanun kapsamında geldiğini kaydeden Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: ”İmar tadili için belediyeye yapılan başvurular 4 ayda sonuçlandırılamazsa, başvuruyu bize yapın. Bu tür durumlarda plan tadillerini biz yapacağız. Bazı özel projelerde mesela, 100 bin metreden büyük alanlarda imarı Bakanlığımız yapabilecek.” 

VERGİLERDEN MUAF YAPILAŞMA

Kentsel dönüşüm konusunda 50 daireden 45’inin anlaşıp, 5 dairenin karşı çıkması halinde, bu dairelerin bedelini tespit ettirerek açık artırma ile satışının yapılacağını belirten Bayraktar, “Paralar da o kişilerin hesabına resen yatırılacak. Satılmaması halinde de hazine adına tapusunu yaparak anlaşma yapanlara ‘Biz sizin anlaşmanıza amadeyiz’ diyeceğiz. Bu kanunun en önemli ayaklarından biri. Nitelikli çoğunluk anlaştığı zaman anlaşma sağlamayanların elimine edilmesini teminen devlet devreye girecek. Bu kanun kapsamında kentsel dönüşüm alanında kiracı varsa kiracıya kira yardımı yapılacak. Binadaki hak sahiplerine kredi yardımında bulunulacak. Bu tür yapılar tüm vergilerden de muaf olacak” şeklinde konuştu. 

RUHSATLARI RAHATLATACAĞIZ

Bayraktar, ruhsatlarda yüzde 90’lara varan bir yeknesaklık sağlayacaklarını, artık belediyelerin imar ve ruhsat konusunda keyfi davranamayacaklarını, imar yönetmeliği yapamayacaklarını dile getirdi. Bayraktar, her şehrin kendi özelliğine göre Türkiye çapında yeknesaklığı bozmayacak bir imar, ruhsat ve yönetmelik düzenlemesi getirdiklerini, bunların kendi denetimlerinden geçtikten sonra yayınlanacağını söyledi. “Yönetmeliklerin ruhuna aykırı bir uygulama varsa, içtihatı Bakanlık oluşturacak” diyen Bayraktar, farklı uygulamaların önüne geçmek için tedbir almaya çalıştıklarını ifade etti. 

İSTANBUL İÇİN TEDBİR ALIYORUZ

Bayraktar, yapılan düzenleme ile belediyelerin ruhsatları 15 gün içinde vermeleri gerektiğini, vermemeleri halinde sıkıntıya gireceklerini söyledi. Bayraktar, “Bandırma, Çanakkale, Tekirdağ gibi şehirlerde yeni bir şehir oluşturma düşüncesindeyiz. İstanbul’u kurtarmak için ciddi tedbirler alacağız” mesajını verdi. 

VATANDAŞ YAPACAK

“İmar artışı olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Gerçekten olmaz. Biz İstanbul’u bu hale getirdik. Bundan sonra kentsel dönüşüm yapmak için de imar artışından başka yol yok. Devletin kasasında 100 milyar para yok. Millet bunu kendisi yapacak” diye konuşan Bayraktar, Bakanlığı’nın kadrolarını yapılandırdığını söyledi.
Çevre konusunda daha duyarlı, iklim değişikliğine dünya çapındaki tüm anlaşmalara uyan bir Türkiye için çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Bakan, “60 milyar parselin elektronik ortama aktarılması ve coğrafi bilgi sistemi için çalışıyoruz” dedi. 

GERİYE GÖÇ ÇALIŞMALARI 

Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Bayraktar, Türkiye’de son 50 yılda bir yapı silueti oluştuğunu ve bunu mimarların oluşturduğunu belirterek, “Bunda hepimizin hem vebali hem sevabı hem de günahı var” dedi. Bayraktar, görsel mimariye, tarihi dokunun korumasına ve çevreye daha fazla önem verdiklerini, artık mimari bir kalitenin geldiğini dile getirdi. 

Bayraktar, hükümet olarak Türkiye’de cazibe merkezleri oluşturarak tersine göç konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.