Türkiye'de her yıl 35 bin kişi ölüyor

Türkiye'de her yıl 35 bin kişi ölüyor

Ülkemizde erkeklerde en sık görülen, kadınlarda dördüncü sırada. Sonuç Ölüm.

 Sigara içenlerin hastalığı olan akciğer kanseri nedeniyle, her yıl Türkiye’de 35 bin kişi hayatını kaybediyor. 2010 yılında sigara içenlerin sayısı ülkemizde 14 milyonken 2020’de bu rakamın 16 milyona çıkması bekleniyor. Son yıllarda erkeklerde en sık görülen hastalığın, bir kaç yıl sonra kadınlarda daha fazla görülmeye başlanacağı iddia ediliyor. Bu konuda sigara içiminin bir an önce durdurulması gerekiyor. Akciğer kanserini önlemenin bir başka yolu ise erken teşhis. Yurtdışında 50 yaş üstü,30 yıldır günde bir paket sigara içen kişilerde her yıl yapılan taramalarla akciğer kanserinin önüne geçiliyor. Eğer kanser erken teşhis edilmişse hastaların yaşam süresi 10 yıl uzuyor. Uzmanlar, ailesinde akciğer kanseri, KOAH, tüberküloz öyküleri olan aktif sigara içicilerini her yıl akciğer kontrolüne davet ediyor.


Yan etkilere dikkat edilmeli 

Türk Akciğer Kanser Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi’nde akciğer kanseri nedenleri, erken teşhis ve koruma yöntemleri masaya yatırtıldı.

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, şu bilgileri verdi:
Akciğer kanseri olgularında sigara kullanım oranı %90. Bu nedenle sigara tüketiminin azaltılması gerekir. Hiç sigara içmemiş kişilere göre içenlerde akciğer kanseri görülme riski ise %20. Ayrıca, sigarayı bırakanlarda içmeye devam edenlere göre akciğer kanseri riski azalıyor. Akciğer kanserinde tedavi süresince, hastaların şikâyetlerinin kontrol edilmesi de çok önemli. Kanserin ortaya koyduğu yan etkiler görmekteyiz. Bunların kontrol edilebilmesi için hemen düzgün beslenme, bol protein ve beslenme ürününden faydalanılması gerekmektedir.


Bronoskipiyle erken çözüm

Akciğer Kanserleri Derneği Yönetim Kurlu Başkanı Prof. Dr. Turhan Ece, Türkiye’de sigara içenlerin sayısının 2010’da 14 milyon olduğunu söylerken bu rakamın 2020’de 16 milyona çıkacağını söyledi.
Prof. Dr. Ece şöyle devam etti: Yılda yaklaşık 35 bin insanımızı bu nedenle kaybetmekteyiz. Erken tanıya yönelik düşük maliyetle, iyi şekilde sağlayacak yöntemleri bulmalıyız. Solunum yollarını muayene eden bronkoskopi ile ilgili gelişmeler var. Bunlardan biri otofloresan bronkoskopi.Bununla hücre bozulmalarının olduğu alanı kansere dönüşmeden fark etmek ve bu kısmı ameliyatsız tedavi etmek mümkün. Diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.