Uzmanlardan baca zehirlenmesi uyarısı

Uzmanlardan baca zehirlenmesi uyarısı

Lodos’tan kaynaklanabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağıran İstanbul İtfaiyesi ve İGDAŞ yetkilileri, "Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkilenir. Rüzgarın geri tepmesiyle meydana gelen baca gazı s

İGDAŞ ve İstanbul İtfaiyesi yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, vatandaşları lodoslu havalarda daha dikkatli olması uyarısında bulundu. Odalarda yeterli miktarda temiz hava olmaması durumunda kullanılan yakıtın tam yanmayacağını ve rüzgarın geri tepmesiyle zehirlenme yaşayacağını vurgulayan açıklamada, “Başlıca fosil yakıtlardan odun, kömür, doğalgaz, gaz yağı ve tüp gazının yapısındaki karbon nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmeleri oluşur. Tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle “sessiz katil” olarak tanımlanan karbonmonoksit zehirlenmesi, yapısında karbon bulunan tüm fosil yakıtlarda tam yanmama nedeniyle oluşuyor. Odalarda yeterli miktarda temiz hava olmaması durumunda kullanılan yakıt tam yanmıyor ve baca içinde zehirleyici etkiye sahip karbonmonoksit gazı oluşuyor. Baca sistemi yeterince iyi çalışmıyorsa bu karbonmonoksit yaşam alanına dolarak insanların hayatını tehdit ediyor. “ ifadeleri kullanıldı.

Lodoslu havalarda vatandaşlar daha dikkatli olma çağrısında bulunan yetkililer, alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı: Bacalı cihaz bulunan odada, içeriye temiz hava girmesini sağlayan pencere veya duvarınıza monte edilen menfezleri kapatmayın, açık olmasını sağlayın. Bacalı cihazların bulunduğu odalarda, mekanlarda kesinlikle yatmayın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünü ve yakıcı cihazlarınızın bakımını her yıl ısıtma sezonu başında yetkililere yaptırın. Baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimali olduğundan bakımını unutmayın. Tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin, uzmanlara kontrol ettirin. Kapı ve pencerelerin, soğuk havalardan dolayı kapalı olması nedeniyle ocağın kontrolünü de unutmayın. Beklenmedik durumlarda, İGDAŞ çağrı merkezini (444 36 36) arayabilirsiniz.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı ve nezle hali karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yer alır. Karbonmonoksitten korunmak için bu belirtiler görüldüğünde hemen bulunulan mekanın havalandırılması, zehirlenen kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım için 112’nin aranması büyük önem taşır. Zehirlenen kişi açık havaya çıkarıldığında eğer solunum yoksa suni teneffüs yapılarak temel yaşam desteğine başlanmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.