“VİZE DARBECİLERİN KAZIĞIDIR”

“VİZE DARBECİLERİN KAZIĞIDIR”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Danışmanı Tuna Beklevic gazetemizi ziyaret etti. Gazemizin sahibi Mehmet Tekin ile çok samimi bir sohbet gerçekleştirerek, ziyaret sırasında Avrupa Birliği üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca her ay tüm



AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Danışmanı Tuna Bekleviç;
“TARİHLER HERŞEYİ ANLATIYOR”
 “Avrupa’da bazı önemli ülkelerin hangi dönemde bize vize uyguladıklarına bir göz atalım. AB’nin iki önemli ülkesi olan Fransa ve Almanya’nın Türkiye’ye vize uygulamaya başladığı tarih 5 Ekim 1980’dir. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un vize uygulamaya başladığı tarih 1 Kasım 1980’dir. Danimarka ise 1 Mayıs 1981 tarihinde Türkiye’ye vize uygulamaya başladı.” dedi. 

“SKANDALIN BOYUTLARI ORTADA”
Bekleviç; Tarihlere göz atınca bugüne kadar çok da dile getirilmeyen skandalın boyutları ortaya çıkıyor. Şüphesiz Avrupa ülkeleri Türkiye’ye vize koymak için fırsat kollarken aradıkları fırsatı darbe süreci ile buldular. Darbecilerin de bu sürece bilinçli olarak göz yumması ile Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vize çilesi başladı. O günlerde kendi vatandaşının ülkesinden kaçmasından korkanlar Avrupa’nın bize haksız vize uygulamasına ses çıkartmadılar. O tarihten sonra gelen hükümetlerin de bu konudaki mücadelesi hep cılız kaldığını ifade etti.

 “VİZE BELASI AVRUPALILARDAN DEĞİL”
Bekleviç; Geçtiğimiz günlerde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da konu ile ilgili sarf ettiği sözler, meseleyi tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. Egemen Bağış “Vize belası, bize maalesef Avrupalıların değil 1980 darbesini yapanların attığı kazıktır! ifadesinin her şeyi anlattığını, 1980’e kadar, 1963’te imzalanan anlaşma nedeniyle vize uygulayamayan ülkelerin darbe sonrası o dar vizyonlu zihniyetin göz yumması hatta teşvik etmesi sonrası vize uygulaması sorunu ile karşılaştık. O atılan kazığı hâlâ çıkarmaya çalıştıklarını ifade etmişti.” dedi. 

“VİZESİZ AVRUPA HEDEFİ”
Bekleviç; “Egemen Bağış’ın; Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki “Pozitif Gündem” olarak tanımladığımız yeni süreç bu konuda da ümit vermektedir. Son günlerde bu konudaki mücadele çok güçlendi. Vizesiz Avrupa hedefi, sağcısı solcusu, genci yaşlısı, Türk’ü Kürt’ü Çerkez’i Boşnak’ı, kadını erkeği 75 milyon vatandaşımızın ortak paydasıdır. Dolayısıyla hepimizin bu konuda tarihî bir sorumluluğu vardır. Uzun sözün kısası bugün Türkiye’ye sağlanacak vize kolaylıkları hiçbir şey ifade etmez. Bizim talep etmemiz gereken 75 milyon vatandaşımızın her birine “Vizesiz Avrupa”dır hedefi ise geldiğimiz noktayı ortaya koymaktadır.”dedi.

“22 BİN 100 KİŞİ AVRUPA YOLCUSU” 
Ulusal Ajans projeleri hakkında da bilgi veren Bekleviç; Okul eğitimi, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanlarında faaliyet gösteren kamuya ait ve özel nitelikteki pek çok kuruma ve sivil toplum kuruluşuna hibeler sağlanmıştır.  Gerçekleştirilecek projeler kapsamında toplam 22 bin 100 vatandaşımızın değişen 6sürelerle Avrupa ülkelerinde kendi alanlarıyla ilgili eğitim, öğretim ve gençlik faaliyeti alanında tecrübe edinmek amaçlı hareketlilik gerçekleştirmeleri planlanmaktadır. Avrupa ülkelerindeki ortak kuruluşlarla gerçekleştirilecek bu faaliyetlerin gerek katılımcı bireylerin mesleki gelişimine gerekse kuruluşların birikimine önemli katkılar sunması amaçlandığını belirtti.

“AVRUPA'DA ÜÇ BÜYÜKLER ARASINDA”
Ulusal Ajans, eğitim ve gençlik kuruluşlarına 22 milyon avro hibe tahsis ettiğini vurgulayan Bekleviç; Ulusal Ajans'ın 2012 bütçesindeki hibe desteği 100 milyon avroyu bulduğunu döyledi. Bekleviç; Türk Ulusal Ajansı, 33 Avrupa ülkesinin ajansları arasında bütçe büyüklüğü bakımından üçüncü sıraya yükseldiğinin de altını çizdi.

“AJANS’TAN 22 MİLYON AVROLUK HİBE” 
Bekleviç; “Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Ulusal Ajans, Türkiye'deki eğitim ve gençlik kuruluşlarına bin 16 proje için 22 milyon avro hibe tahsis etti. 22 milyon avroluk hibe 2012 başvurularının değerlendirme süreci sonunda Comenius, Leonardo da Vinci, Grundtvig ve Gençlik Programları kapsamında hibe edildi. Bu kapsamda Avrupa'da diğer Ulusal Ajansların kullanamadığı bütçelerden yaklaşık 1.5 milyon avro da Türk Ulusal Ajansı'na verildi, bu ilave miktarın da bu tahsisat kapsamında Türkiye'deki yararlanıcı kuruluşlara kullandırıldı. Ulusal Ajans'ın 2012 bütçesi kapsamında daha önce tahsis edilen ve yıl sonuna kadar tahsis edilecek diğer hibelerle birlikte eğitim, öğretim ve gençlik kuruluşlarına sağlanan hibe desteğinin yaklaşık 100 milyon avroyu, yararlanıcı sayısının da 55 bini bulması bekleniyor. Türk Ulusal Ajansı, programa katılan 33 Avrupa ülkesinin Ulusal Ajansları arasında bütçe büyüklüğü bakımından Almanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sıraya yükseldi.” dedi.



“AJANS ÜÇ BÜYÜK ARASINDA”
Bekleviç; Avrupa'da 25 yıllık bir geçmişi olan bu programlara katılımının dokuzuncu yılında 'Üç Büyükler' arasına katılması da Ulusal Ajansımız ve ülkemiz adına önemli bir başarı sayıldığını belirtti.

“PROJEDEN HERKES KENDİNE YER BULDU”
Bekleviç; “Hibe tahsisatıyla ilgili olarak, "Anadolu'nun en ücra köşesindeki bir ilkokul öğrencisi ve öğretmeni de bir halk eğitim merkezinde yetişkin eğitimi alan bir kursiyer de meslek lisesinde okuyan veya çıraklık eğitimi alan bir tornacı adayı da gençlere dönük faaliyette bulunan bir sivil toplum kuruluşu çalışanı da bu projelerde kendisine yer bulmuştur" ifadesini kullandı. 

“SOSYAL KALKINMAYA DA KATKI”
Bekleviç sözlerine şöyle devam etti: "Çoğu genç ve eğitim çağındaki bu vatandaşlarımızın Avrupa'da geçirecekleri faaliyet döneminin kendileri açısından ufuk açıcı birer tecrübe olacağına inanıyorum. Ayrıca, edindikleri bilgi ve becerileri döndüklerinde çevreleriyle paylaşarak ülkemizin yararına kullanacaklarına da inanıyorum. Ulusal Ajansımızın desteklediği projelerin bu anlamda ülkemizin sosyal kalkınmasında da önemli bir görev ifa ettiğini düşünüyorum."



Tuna Bekleviç kimdir?
1977’de Edirne’de doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi okudu. 2000’de Ekonomistler Platformu’nu kurdu. Kurduğu platform kısa sürede 21 bin üyeye ulaştı ve ekonomiden sorumlu dört Devlet Bakanı çıkarttı. EP ekonomi politikaları ile ilgili yurtiçinde yurtdışında yüzlerce toplantı gerçekleştirdi. 2004 yılında köy köy tüm Anadolu’yu dolaşarak Anadolu’nun genç liderlerini bir araya getirmeye çalıştı. 2005 yılında Bilgi Üniversitesi mezunlar cemiyetini kurarak ilk dönem başkanlığını gerçekleştirdi. 2006 yılı sonunda “daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi “talebi ile Güçlü Türkiye Partisi’ni (GTP) kurdu. Partisi 33 şehirde teşkilatlanmasına rağmen erken seçim kararı alınca seçimlere giremedi. 2007 yılında 32 ülkeden 52 siyasi partinin dâhil olduğu “Uluslar arası Barış ve Demokrasi Formu”nun (International Forum for Democracy and Peace) 3 yıl boyunca başkanlığına seçildi. Teşkilatçı bir yapıya sahip olan Bekleviç, ekonomik politikaları, teknoloji, motivasyon ve liderlik konularında yurt içi yurt dışında birçok seminerde konuşma gerçekleşti. Bekleviç, ulusal gazetelerde yayınlanan yazıları yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınları tarafından 2004 yıllında basılan “Kağızman Modeli “ve 2006 yılında basılan “Hedef 2023”isimli kitapların da yazarıdır. 2009 yılından bu yana  Türkiye Gazetesi’nde değerlendirme yazıları kaleme almaktadır.
Tuna Bekleviç 2011'den itibaren Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın danışmanı olarak görev yapmaktadır.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.