Yahudi soykırımında ölenler Türkiye'de anıldı

Yahudi soykırımında ölenler Türkiye'de anıldı

Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Töreni, Türkiye'de de yapıldı. Etz Ahayim Sinagogu'nda düzenlenen törende ırkçılığa ve soykırıma lanet edildi.

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu'nda düzenlenen törene Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve çok sayıda Musevi vatandaş katıldı. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim mesaj gönderdi.
 
Arınç mesajında, "Bugün kurbanlarını andığımız Holokost bazı insanların tüm temel insani unsurlardan uzaklaşarak ne kadar vahşi ve acımasız olabileceklerinin, bunu sistematik hale getirebileceklerinin acı bir deneyimi olmuştur. Bu acı deneyim bütün insanlık için bir ders teşkil etmektedir. Dolayısıyla bu acıların tekrarlanmaması için uluslararası düzeydeki bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesini önemsiyoruz. Anadolu insanının zor zamanlarda Yahudi insanlarına kucak açmasının bir çok örneği vardır. 1492'de ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye bir çok Yahudi için sığınılacak yuva görevi görmüştür. 2002 yılında iktidara gelen hükümetimiz Musevi cemaati vakıflarının sorununun çözümü için gayret göstermiş, ortak tarihi mirasımız olmasına karşı yıllardır ihmal edilen sinagogların tadilatına hız vermiştir. İnsanlık vicdanında derin yaralar bırakan Holokost trajedisi karşısında Türk Yahudilerinin acısını paylaşır Yahudi vatandaşlarımıza sevgilerimi iletirim." dedi. 

Törene katılamayan AB Bakanı Egemen Bağış'ın mesajını ise bakanlıktan bir görevli okudu. Bağış mesajında, "Bugün maalesef Auschwitz'ten gerekli dersleri almayanların Avrupa'da o acı tarihi tekerrür etme tehdidi oluşturduğuna üzülerek şahit oluyoruz. Auschwitz'e bir meydan okuma olarak bütün insanlığın ümitlerini yeşertmek için yola çıkan AB bugün malesef başladığı noktanın çok gerisinde kalmıştır. Irkçılık ve faşizmi körüklemeye, insanlığa yeni nifak tohumları ekmeye yönelik gayretlerin her zaman dışlanmaya ve başarısızlığa mahkum olacağını ümit ediyoruz. Türk toplumu yabancı düşmanlığı ve antisemitizm duygularından daima uzak olmuştur. Milletimiz, Musevi kardeşlerimize her zaman kucak açmıştır. Musevi vatandaşlarımız da kendilerini buranın bir parçası olarak görmüştür. Bizim tarihimizde soykırım yoktur. Bizim topraklarımızda asla nefret tohumları yeşeremez. Bizim inancımıza göre bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek gibidir. Bizim inancımızda hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur." ifadelerini kullandı.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh konuşmasında 1930'lardan 2013'e kadar Yahudiler aleyhine söylenmiş bazı sözleri hatırlattı. Konuşmaların ardından Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Holokost kurbanları anısına mum yaktı. Haleva mumları yakmadan önce, "Görülmemiş bir soykırım mağdurlarının, Holokost kurbanlarının aziz ruhlarını taziz etmek üzere sizler adına yakıyor ve içinde bulunduğumuz bu kutsal mekanda hepimizin tanrısına avuç açıyor ve yalvarıyorum; tanrım dünyamız böylesi bir vahşete bir kez daha tanık olmasın." diye konuştu.  

Sinagog'da Polonya'daki toplama kamplarının günümüzdeki fotoğraflarının sergilendiği bir de sergi açıldı. Sergide, Yahudilerin tutuldukları kamplarda kullandıkları yaşam malzemelerinin fotoğrafları da yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.