Yaşlılar gençlere emanet

Yaşlılar gençlere emanet

Gaziosmanpaşa Belediyesi, bünyesinde kurulu Aile Danışma Merkezi himayesinde "Benim Yaşlım" adlı bir proje başlattı. Genç, birlikte olacağı yaşlıyı evinde ziyaret edecek, tiyatroya, sinemaya, hatta tatile birlikte gidecek.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Aile Danışma Merkezi himayesinde "Benim Yaşlım" adlı bir projeye daha start verdi. Temel amacı, yaşlılara, değişmeye başlayan toplum yapısında ihtiyaçları olan psikososyal ve duygusal desteği vermek olan projenin özel amaçları arasında ise genç nüfusla yaşlı nüfusu kaynaştırma, birbirlerini anlamalarına ve tanımalarına fırsat verme, birbirlerinin ihtiyaçları ile ilgili farkındalık kazandırma, birlikte vakit geçirme becerilerini geliştirme yer alıyor. Proje yetkilileri, işleyişin ilk adımda ağırlıklı olarak sosyal bilimler ve eğitim bilimlerinden mezun ya da öğrencilere yaşlılığın özellikleri ve ihtiyaçlarını içeren bir eğitim sonrası yaşlı birey ile tanıştırılmasının geldiğini belirtti. Projenin ikinci adımında ise eğitimden geçirilen genç, birlikte olacağı yaşlının evini haftada bir gün bir saatten az olmamak kaydıyla ziyaret edip vakit geçirecek. Tanışıp birbirlerini anlamaya başlayan genç ve yaşlıdan oluşan ikili daha sonra birlikte sinema, tiyatro, gezi, tatil gibi etkinliklere de birlikte katılacak. 

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, amaçlarının ülkenin toplum yapısında yavaş yavaş çözünmeye ve gerilemeye başlayan genç yaşlı uyumunun yeniden canlandırılması ve bu toplumsal soruna dikkat çekmek olduğunu belirterek, "Projenin geliştirilmesi ve hedeflerine ulaştırılmasıyla birlikte toplumumuzun daha dengeli bir yaşlılık anlayışına kavuşacağına inanıyoruz" dedi. 

Aile Danışma Merkezi'nde görevli psikolog eğitmenler, ülkemizin Asya toplumları gibi toplulukçu kültürlere dayalı bir geçmişten geldiğini belirterek, "Birlikte yaşam, hareket, dayanışma bu toplumların özellikleridir. Toplumda birey değil bireyler, topluluk ön plandadır. İstanbul gibi metropol hayatının yaşandığı şehirlerde kişilerin birbirlerine ayırdıkları vakit, gösterdikleri hoşgörü, özen zamanla azalmaktadır. Bu projede amaçlanan da toplumun önemli iki katmanı olan yaşlı ve gençlerin birbirlerini tanımalarına katkıda bulunmak" dedi. 

Eğitmenler, bu değişimin "genç nüfusta" uyum problemlerine minimal düzeyde etkili olurken, "yaşlılarda" geçmişe bağlı alışkanlıkların ve yaşlılığın gereksinimleri yan yana geldiğinde daha büyük uyum sorunu oluşturduğuna dikkat çekerek, projenin sonunda yaşlı ve genç kuşak arasındaki uyumun önemli oranda gelişeceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.