Yeşilköy'e kilise kararı onaylandı

Yeşilköy'e kilise kararı onaylandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy'e kilise yapılmasının önünü açan kararı onayladı.

 Büyükşehir'e ait 2 bin 736 metrekarelik arazi Süryani Cemaati'ne kilise yapılmak üzere tahsis ediliyor. Koruma Kurulu onaylarsa Yeşilköy'de Süryani Kilisesi inşa edilecek. Proje hayata geçtiği takdirde ilk kez bir belediye azınlıklara ibadethane yeri tahsis etmiş olacak.


UYGUN ARAZİ ARANIYORDU
 Yıllardır kilise yapmak için İstanbul'da arazi arayışı içinde olan Süryani Kilisesi Vakfı temsilcileri kilise arazisinin de Yeşilköy'de olmasını istiyorlardı. Süryani Cemati'nin talebine sessiz kalmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy Yeşilzeytin Sokak'taki 2 bin 736 metrekarelik arazisini kilise yapılmak üzere vakfa tahsis etme kararı aldı. Vakıf tarafından hazırlanacak kilise projesi, Anıtlar Kurulu'nun onayından sonra inşaa aşamasına geçecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, söz konusu arazide bulunan eskişapelin restorasyonu ve eski mezarların korunmasını da şart koştu.

YILLARDIR ÇABA GÖSTERİLİYOR
Büyükşehir Belediye Meclisi, Yeşilköy'deki tarihi mezarlığı oyun alanından çıkartarak, ibadet yeri ve mezarlık alanı alınmasına onay verdi. Arsanın 1960 yıllarda mezarlık olmasına rağmen Nazım İmar Planları'na oyun alanı olarak işlenmesi ile yapılan hata 52 yıl sonra düzeltildi. Vakıf Başkanı Sait Susin, İstanbul'da 10 bine yakın cemaat üyesinin olduğunu belirterek kilise için yıllardır çaba gösterdiklerini söyledi. "Ermenilerden sonra en büyük azınlık grubuyuz"diyen Susin, "En az bin kişilik bir yere ihtiyacımız var" dedi. Tarihi mezarlığa oyun alanı ayrılması hükmünün 1960 yıllarında kurul kararıyla alındığını ifade eden belediye yetkilileri ise , 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1995 yılında arsanın oyun alanından ibadet ve mezarlık alanına alınmasına karar verdiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.