Yıldırım: 3. havalimanının maliyeti 7 milyar Avro'nun üzerinde

Yıldırım: 3. havalimanının maliyeti 7 milyar Avro'nun üzerinde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanı projesinin finansman hariç toplam maliyetinin 7 milyar avronun üzerine çıkmasının öngörüldüğünü bildirdi.

        Bakan Yıldırım, 3. Havalimanı ihalesiyle ilgili Bakanlık Konferans salonunda düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

        Yeni yapılacak havalimanının isiminin ne olacağı sorusuna Yıldırım, bu havalimanının tartışmasız bir havalimanı olacağını, çünkü bu havalimanının rakibinin olmadığını söyledi. Havalimanı başarıyla gerçekleştirilirse İstanbul'un yüz akı olacağını ifade eden Yıldırım, ''Büyük bir proje, zor bir işe girdik. Türkiye bu büyüklükteki bir projeyi ilk kez yap işlet devret modeliyle gerçekleştirecek. Bizim işimiz eserleri ortaya çıkarmak, biz yapalım isim koyacak birileri çıkar. Eser ortaya çıkınca sahibi çok olur. Önemli olan eseri ortaya koymak." diye konuştu.

        Bakan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin finansman maliyeti hariç 7 milyar Avro'nun üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Süre ve yolcu garantisine ilişkin soru üzerine de Yıldırım, şartnamede işletmeciye toplam 12 yıl için 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini bildirdi.

        Yıldırım, 3. havalimanıyla ilgili tekliflerin alınacağı 3 Mayıs günü, ihaleyi kazanan firmanın da belli olacağını söyledi.

        Yeni havalimanının yapılacağı yerin eski maden ocakları bölgesi olduğu hatırlatılarak, mevcut çukurlara uygun dolgu yapılmasına ilişkin soruya da Yıldırım, dolgu için kullanılacak toprağı alacakları yeri, yükleniciye göstereceklerini bildirdi.

        Havalimanlarının çevresindeki yerleşim yerleriyle ilgili soruya Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yerel yönetimlere bu konuyla ilgili yazı gönderdiklerini ve ikaz bulunulduğunu söyledi. Uyarılara rağmen birçok ilde mania kriterlerini delen imar uygulamalarının yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, bu yapıların yıkılması için başlatılan hukuki işlemlerin devam ettiğini bildirdi.

        Yıldırım, ''Yeni havalimanını denize sıfır yapıyoruz ve yerleşime müsaade etmiyoruz. Mevcut yapılaşmayı esas alarak bir takım kısıtlamalar getirerek yeni emniyetli uçuş hattı oluşturuyoruz.'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.