''Zeytinburnu Prag olacak''

''Zeytinburnu Prag olacak''

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag'ın 8. Bölge Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi, kentsel yenileme ve dönüşüm alanlarında işbirliğine gidiyor. Bu çerçevede, Zeytinburnu’nda belirlenecek alanda Prag mimarisi ile oluşturulmuş yeni bir bölge oluşturulacak

Büyük Marmara depreminin meydana geldiği 1999 yılından hemen sonra pilot bölge ilan edilen ve Türkiye’nin ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm projesinin uygulamaya konduğu Zeytinburnu’nda Prag mimarisinin izleri görülecek. 

Çek Cumhuriyeti Senato milletvekilleri Zdenek Bohac, Pet Bratsky ve 8. Bölge Belediye Başkan Yardımcısı Martin Robicek’ten oluşan bir heyet, Zeytinburnu’nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi almak için Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ı makamında ziyaret etti. 

Başkan Aydın, konuk heyete Zeytinburnu’nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile sosyal ve kültürel belediyecilik hizmetlerini anlattı. Türkiye’de ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde başladığını ve projenin sonuna gelindiğini belirten Başkan Aydın “Biz kentsel dönüşümde yerinde çözüm modelini benimsedik ve bunu hayata geçirdik. Hiçbir vatandaşımız mağdur edilmedi. Aksine bu projeden karlı çıktı. 100 metrekare dairesi olan vatandaşımıza 75 metrekare daire 25 metrekare otopark alanı veriyoruz ve bundan hiçbir bedel almıyoruz. Burada şunun altını çizmek istiyorum; şu anda 100 metrekarelik dairesi 100 bin lira eden vatandaşa, yeni projede ücret almadan 75 metrekarelik daire veriyoruz ve bu dairenin değeri 250 ile 300 bin lira.”

'ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR'

Prag’ın bir bölümünde de kentsel dönüşüm çalışması başlatılacağını ve bunun için Zeytinburnu modelini görmek için geldiklerini anlatan Zdenek Bohac, “Kentsel dönüşüm alanındaki kararlılığınızı ve hayata geçirdiğiniz projeleri birçok toplantıda duymuştuk. Biz de uygulama hakkında bilgi almak için şahsınızı ziyarete geldik. Başarılı bir projeye imza attınız. Sizin birikim ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz” dedi. 

Milletvekili Pet Bratsky de Zeytinburnu ile kısa süre içinde bir işbirliği ve kardeş şehir protokolü imzalamak istediklerini belirterek “Bizim sizden sizinden bizden öğreneceğimiz çok şey var. Bu işbirliği bilgilerin sahaya yansıtılmasını hızlandıracaktır. Belirleyeceğiniz bir alanda Prag mimarisi ile yeni bir bölge oluşturabiliriz ve biz bu konuda gerekli desteği sağlarız” şeklinde konuştu. 
Bunun üzerine Başkan Aydın “Prag mimarisi ile dünyanın hayretle incelediği ve UNESCO’nun da Dünya Mirasları Listesi’ne aldığı bir şehir. Sizin mimari anlamdaki tecrübelerinizden yararlanmak ve burada uygulamak bizim için güzel bir çalışma olur” dedi. 

Ziyaretin ardından Başkan Aydın, misafirlerine Cahide Keskiner’in 50. Sanat yılı anısına hazırlanan Cahide Keskiner Minyatürler Kitabı ile Surların Öte Yanı Zeytinburnu kitabını hediye etti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.