Zor Akrabalarla Nasıl Başa Çıkılır?

Zor Akrabalarla Nasıl Başa Çıkılır?

Zor akrabalarla başa çıkmak birçok insanın önemli sorunlarından birisidir. Başka seçeneğimizin olmadığı kavramlardan birisi de ailemizi seçmektir.

Zor akrabalarla başa çıkmak birçok insanın önemli sorunlarından birisidir. Başka seçeneğimizin olmadığı kavramlardan birisi de ailemizi seçmektir. Bazı aile üyeleri ve akrabalarımız vardır ki, onlarla diyaloğa girmek etkileşimde bulunmak ve bu süreçte çıldırmamak elde değildir. Başka çaremiz olmadığı için onlarla etkileşimi daha keyifli hale getirmek için stratejiler uygulayabilirsiniz. Çünkü akıl sağlığınızı korumanız her şeyden önemlidir. Peki bunu yapmalıyız?

 

Öncelikle Kendinizi İyi Tanımalısınız

 

Gerginleşmenize neden olan akrabalarınız konusunda öncelikle dikkat etmeniz gereken başlıca özellik sakin olmanızdır. Sakin olmak sadece bu ilişkilerde değil hayatın birçok alanında size fayda sağlar. Ama özellikleri bu tarz mecbur olduğunuz ilişkilerde daha önemlidir. Akrabalarımla nasıl ilişki kurmam gerekir?

 

Sakin Olmak 1.Kural

 

Evet öncelikle ne zaman sinirlendiğinizde ve sabırsızlandığınızı bilmeniz gerekir. Yani kendinizi tanımanız gerekir. Kendinize eğer iyi tanımıyorsanız nerede nasıl tepkiler verebileceğiniz i önceden kestiremiyor sanız bu tarz ilişkilerde çok daha zorlanmanız normaldir. Bu gibi durumlarda sakin olmaya çalışın ve biraz temiz hava almak için uzaklaşın. 100'e kadar sayın ve derin derin nefes alın.

 

Taleplerinizi Net Bir Şekilde İfade Edin

 

Aile bireylerinizle konuşurken çok net ve iddialı olun. Zor aile üyelerine sahip olanlar davranışlarında ve fikirlerinde kesin olmak zorundadırlar. Söyleyeceğiniz şeyi mümkün olduğunca az kelimelerle söylemeye çalışın. Duygularınıza sahip çıkmanızı yaraya ben ifadesini sıkça kullanın karşınızdaki kişi de ihtiyacınız olan şeyi hissettirin. Mesela benimle ilgili konuştuğun zaman rahatsız oluyorum, lütfen kendimle ilgili şeyleri açıklama izin ver; şeklinde ifadelerde bulunun.

 

Suçluluk Tuzağına Düşmeyin!

 

Suçluluk hissine karşı direnin. Genellikle zor aile üyeleri tarafından kullanılan sizi kendinize karşı suçlu hissettirme durumu kararlarınızı değiştirmeye çalışırken istismar edilen bir yöntemdir. Sakın bu tuzağa düşmeyin.

 

Onları Dikkatlice Dinleyin ve Hissettirin

 

Bu tarz kişileri dikkatlice ve gerçekten dinlediğinizden emin olun. Çünkü bu insanlar söylediklerin aktif olarak dinlenmesini isterler ve onaylanmış hissetmelerini sağlamak iletişim açısından faydalı olur. Zor bir aile üyesi anlaşılmadığını hissediyorsa size daha fazla çıldırtabilir. Bu yüzden onları duymak için onlara zaman ayırın.

Meşgul Edin ve Boş Bırakmayın

 

Bazı akrabalar boş kaldıkça ortalığı karıştırmak üzere programlanmıştır. Bu yüzden zor aile üyelerine tam kontrole sahip olabilecekleri bir alan yaratın ve onları bir amaç uğruna meşgul edin. İşte bu sayede sizden uzak durabilirler. Örneğin bir akşam yemeği organizasyonu söz konusu ve kalabalık içerisinde ilgili akrabalarınıza kardeşinize veya büyüğümüze yemek masasının ayarlanması veya oturma alanının düzenlenmesi gibi çeşitli görevler vererek onları bu ortamda meşgul edebilir ve rahatsız edici davranışlardan koruyabilirsiniz.

 

Anlaşamadığım babamla annemle kardeşimle veya başka bir aile üyesiyle nasıl başa çıkabilirim iletişim kurabilirim niye düşünmekten yorulmayın. Öncelikle onların kim olduklarını ve onlarla başa çıkmanın zorluklarını baştan kabul edin. Sıkça empati uygulayın. Onları yargılamaktan vazgeçen kim olduklarını saygı gösterin ve bunları aynı fikirde olmasanız bile yapmaya çalışın. Onları kabul etmeye başladıktan sonra başa çıkmak bu kadar zor olmayacak.

 

Aile içindeki sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek, aile içi iletişim kalitesini arttırmak, nerede nasıl davranacağını bilmek için bizi takip edebilir ve kişisel gelişim konularında yol katetmek, kendinizi geliştirmek üzere yazılarımızı takip etmeye devam edebilirsiniz.

 

Kişisel Gelişim Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İstiyorsanız Adresimizden Bize Ulaşabilirsiniz; AribaRiba.Com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.