Spor Bakan'ı

Turgut Yüksekdağ

Atatürk “Ben Sporcunun Zeki, Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim” sözünü söylediğinde bir spor bakanımız var mıydı? Araştırdım, bulamadım. Sanıyorum yoktu, eğer olsaydı eminim bugünlere ışık tutması açısından spor bakanları için de mutlaka birkaç söz söylerdi.

Şimdi yazdıklarıma yine iktidar ya da muhalefet tarafından bakılacak, biliyorum. Bir kez daha söyleme gereği hissediyorum, politika umurumda değil. Çünkü hayata ne iktidar ne de muhalefet penceresinden bakıyorum. Olumsuz olduğuna inandığım, aklımın yatmadığı her şeye muhalifim sadece.

Kısa ve net; Türkiye’nin felaket derecesinde kötü bir Spor Bakanı var.  Bugüne kadar çok sayıda kötü politikacı, bakan gördüm ama bu kadar kötüsünü gerçekten görmedim.

Türkiye’yi 10 yılı aşkın süredir aynı iktidar yönetiyor. İstediği her türlü değişikliği yapabilecek kadar da gücü var. Buna itirazı olan var mı? Buna benzer güçlü iktidarları sadece darbe dönemlerinde gördüm ben. Ve tüm bu gücün içerisinde resmen dibe vurmuş bir spor dünyası içindeyiz.

Sportif başarılardan bahsetmiyorum. Daha düne kadar övündüğümüz futbolda, basketbolda rezil bir durumdayız. Neredeyse milyarlık bütçeler ile yönetiliyor her iki branş da. Ama ne bir plan ne bir program var. Bildiğin kör döğüşü içinde ilerliyor her şey. İlerlemiyor, geriye gidiyor.

Doping skandallarını söylemiyorum çünkü doping artık olay değil bu ülkede, sıradan bir şey. Dünya dalga geçiyor bizimle.

Şike, teşvik konuları ile ilgili ne yapıldı? 3 Temmuz sürecinden bahsetmiyorum, alt liglerde neler oluyor? Sadece para mı yoksa korku mu yaptırıyor şikeyi acaba?

Tüm kulüpler borç batağı içinde, ne yapılıyor? Yeni yapılan çalışmalar nedir?

Alt liglerin stadları, salonları inanılmaz derecede kötü. Spor değil aslında eziyet.

Olimpiyatlarda doğru dürüst madalyamız yok.

Boş verin futbolu, basketbolu hiçbir spor için yeni bir çalışma yok. Ata sporumuz güreşte de doping çıkmadı mı? Er meydanında başpehlivan bile dopingli çıktı, inanılır gibi değil! Kel Aliço’ların, Adalı’ların, Kurtdereli’lerin kemikleri sızladı, sızlıyor.

Hakkını yemeyelim, her yerde stad, salon yapılıyor. Zaten AKP iktidarı dönenimde yapılan inşaat çalışmaları ile ilgili bir şey söyleyen taş olur. Bina var, stad var, salon var ama spor yok, sporcu ruhu yok.

En son olimpiyatı kaybettikten sonra attığı twitten sonra tamamen umudumu kaybettim spor bakanı ile ilgili. Bu ülkenin spor bakanı “kına yaksınlar” diye twitt attı mı? Attı. Öncesinde Sayın Başbakan’a yapılan övgüyü saymıyorum çünkü komik olmuş.

Sanıyorum sayın bakanı danışmanları yanlış yönlendiriyor.

Ülkeler olimpiyata aday olurlar. Ve her ülkede olimpiyatı destekleyenler olacağı gibi karşı olanlar da olur. Geçen yıl Tokyo’da bu oran %20’lere ulaşmıştı. Japon hükümeti karşı olanları “siz” “biz” diye ikiye ayırmak yerine ikna etmeye çalıştı, ikna etti de. Olimpiyat Komitesi üyeleri için “karşı olma oranı” önemli kriterlerden birisi, bunun bilincinde Japon’lar.

Ben olimpiyatın İstanbul’a gelmesini Bedrettin Dalan ile ilk aday olduğumuz yıldan beri heyecanla bekliyorum. Bir gün gelecek, inanıyorum.

Olimpiyatların İstanbul’a gelmesi hepimizin hayali. Bunun için çalışmak hepimizin görevi. Ama sizin göreviniz bizimkinden daha farklı. Siz bu ülkede sporun ülkenin her noktasında etkin olması için çalışmalısınız.

Sizi açılışlarda, kokteyllerde kurdele keserken görmek değil benim hayal ettiğim. Tekirdağ – Bergama, Ünye – Erzurum maçında görmek isterim mesela. Bir yüzme yarışında, bir tenis müsabakasında, basketbol ikinci liginde, okul maçlarında. Hiçbir yer de var mı Spor Bakanı’mız? Yok.

Bu ülke için spor çok önemli ama bu ülkenin spor politikası ne?

Bu ülkenin çocukları nasıl spor ile buluşacak, kavuşacak?

 

10 yaşında, orta ve alt düzeyde gelire sahip bir ailenin çocuğu spor ile nasıl buluşacak?

Futbol lig maçlarını izlemek için paralı bir platforma üye olmak gerekiyor.

Futbol şampiyonlar ligi maçlarını kısmen izlemek için paralı bir platforma üye olmak gerekiyor.

Basketbol lig maçlarını izlemek için paralı bir platforma üye olmak gerekiyor.

Basketbol şampiyonlar ligi maçlarını izlemek için paralı bir platforma üye olmak gerekiyor.

Formula 1 yarışlarını izlemek için paralı bir platforma üye olmak gerekiyor.

Yetmedi, İngiltere, İspanya bütün önemli ligler için para ödemek gerekiyor.

 

Yani parası olmayan bir ailenin çocuğunun spor izlemesi olanaksız bu ülkede.

Ne düşünüyorsunuz?

Spor adına izlediğimiz şey sadece kavga eden adamlar. Ekranda kavga, tribünde kavga, kapalı kapılar ardında kavga.

Sonra “bize niye olimpiyat vermediler” sorusu. Verseler güzel olurdu ama bu fotoğrafa kim olimpiyat verir ki? Emin olun siz de İstanbul’a oy vermezdiniz.


Spor “Bakan”ı sadece bakıyor.

Dibe vurmuş durumdayız.

Çocukların taştan kaleler yapıp en sevdikleri futbolcunun adını aldıkları günleri, bidonların basketbol potası olduğu günleri özlüyoruz. Sporun keyif olduğu günleri.

Siz keyif alıyorsanız ne ala.

Ben almıyorum.

Spordan da keyif almıyorum, “kına” muhabbetinden de…

 

Turgut Yüksekdağ / Twitter: @turgutyuksekdag