32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması

32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması

Yarışmanın jüri başkanlığını, yazar ve yönetmen Tayfun Pirselimoğlu üstlenecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda 30 Mart-14 Nisan 2013'te düzenlenecek 32. İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Ulusal Yarışması jüri başkanlığını, yazar ve yönetmen Tayfun Pirselimoğlu üstlenecek.

İKSV'nin yazılı açıklamasında göre, Tayfun Pirselimoğlu başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi festivalde, ''En İyi Film'', ''En İyi Yönetmen'', ''En İyi Kadın Oyuncu'', ''En İyi Erkek Oyuncu'', ''En İyi Senaryo'', ''En İyi Görüntü Yönetmeni'', ''En İyi Kurgu'', ''En İyi Müzik'' ve ''Jüri Özel Ödülü'' olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

''Ulusal Yarışma'' kategorisinde yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği ''En İyi Film''e 150 bin, ''En İyi Yönetmen''e de 50 bin lira ödül verilecek. ''En İyi Kadın Oyuncu'' ve ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülleri de 10 bin lira olacak.

İlk kez 2011'de para ödülüyle desteklenen ''Jüri Özel Ödülü'', bu yıl yine Efes tarafından verilecek. ''Ulusal Yarışma''ya katılan filmler arasından Onat Kutlar anısına verilecek ödülü kazanan filmin yapımcısına Efes tarafından 30 bin dolar sunulacak.

-Son başvuru tarihi, 1 Şubat olarak değiştirildi-

32. İstanbul Film Festivali'ne yapılacak başvurular arasından danışma kurulu tarafından belirlenen filmler, 32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması'nda yarışacak. Daha önce 28 Ocak olarak açıklanan son başvuru tarihi, gelen yoğun istek üzerine 1 Şubat olarak değiştirildi. Başvuruların 1 Şubat Cuma akşamına kadar festival merkezine yapılması gerekiyor. 32. İstanbul Film Festivali'ne uzun metrajlı kurmaca filmlerin yanı sıra belgesel ve animasyon filmler de başvurabiliyor.

31. İstanbul Film Festivali çerçevesinde ''Altın Lale Ulusal Yarışma'', ''Yarışma Dışı'', ''Yeni Türkiye Sineması'' ve ''Belgeseller'' bölümlerinde Türkiye'den toplam 39 filmin gösterimi yapılmıştı. 32. İstanbul Film Festivali'ne yapılan başvurular, yine bu bölümlerde gösterilmek üzere değerlendirilecek.

-Tayfun Pirselimoğlu-

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki (ODTÜ) eğitiminin ardından Viyana'da Hochschüle für Angewandte Kunst'ta resim ve gravür üzerine çalışan Tayfun Pirselimoğlu, dünyanın çeşitli şehirlerinde sergiler açtı.

Sinema kariyerine senaryo yazarlığı ile başlayan Tayfun Pirselimoğlu, 2002 yılında çektiği ilk uzun metraj filmi ''Hiçbiryerde'' ile büyük beğeni kazandı. ''Vicdan ve Ölüm'' temalı üçlemesinin ilk filmi Rıza 2007, ikinci filmi Pusise 2009 yılında izleyiciyle buluştu. Üçlemenin ve yönetmenin son filmi Saç, 2011'de  düzenlenen 30. İstanbul Film Festivali''nin ''Altın Lale Ulusal Yarışması''nda ''En İyi Film'' seçilmesinin yanı sıra, Pirselimoğlu'na ''En İyi Yönetmen'' ve Nazan Kesal'a ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödüllerini getirdi.

Edebiyatçı yönüyle de tanınan Pirselimoğlu'nun ilk romanı Çöl Masalları 1996'da, Kayıp Şahıslar Albumu 2002'de, Malihulya 2003'te ve Şehrin Kuleleri 2005'te, Otel Odaları adlı hikaye kitabı ise 2009'da yayımlandı. Pirselimoğlu'nun son kitabı Harry Lime'in En Yeni Hayatları ya da Üçüncü Adam'a Övgü, okurlarla 2012'de buluştu.

Tayfun Pirselimoğlu, dünyanın çeşitli şehirlerinde resim, senaryo ve yönetmenlik konularında dersler veriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.