4'üncü kitap "Balık Ağalara Takıldı"

4'üncü kitap "Balık Ağalara Takıldı"

Kadir Can'ın görsel ağırlıklı belgesel nitelikli dördüncü kitabı "Balık Ağalara Takıldı" yayınlandı.

Kadir Can'ın dördüncü belgesel nitelikli kitabı "Balık Ağalara Takıldı" üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de 1971 yılından 2012 yılının son günlerine kadar yapılan balıkçılığı anlatıyor. 40 yılı aşkın süredir foto muhabiri olarak çalışan Kadir Can'ın 288 sayfalık bu kitabında on binlerce fotoğrafının arasından seçilmiş 190 fotoğraf yer alıyor.

Bu kitapta 40 yıl öncesine kadar yapılan, denizlere ve balıklara en az zarar veren ilkel balıkçılıktan günümüzde her şeyi yok eden modern balıkçığa kadar yaşananlar fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. İlkel balıkçılıktan elektronik balıkçığa geçip modernize olan ve başıboş bırakılan balıkçıların denizlere ve balıklara ne denli zarar verdikleri, katliam gibi avlarla hangi türleri yok ettikleri gözler önüne seriliyor.

Balık hallerinde komisyonculuk, 5 milyon dolarlık gırgır takımlarıyla avcılık yapıp orkinos çitlikleri olan ve birbirleriyle kıyasıya rekabet ederken diğer balıkçıları da kredi verip borçlandırıp bu yarışın içine çekenlerin, denizleri ne hale getirdiğini anlatan bu kitap Türkiye'de balıkçılıkla ilgili yayınlanmış en önemli belgesel olmaya aday.

Kadir Can'ın "Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul" ve "Çarşı Pazar İstanbul" kitapları İstanbul Ticaret Odası tarafından prestij kitabı olarak yayınlandı. İkinci baskısı yapılan "Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul", "İstanbul Photo Contest" yarışmasında ödül kazandı. Kadir Can'ın üçüncü kitabı "12 Eylül 1980 Akıl Tutulması" Boyut tarafından yayınlandı ve ikinci baskısı yapıldı. Bu kitap, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri yarışmasının gazetecilik dalında övgüye değer bulunarak ödüllendirildi. Kadir Can'ın üç kitabı da basında büyük ilgi gördü, televizyon kanallarında yaklaşık 50'ye yakın program yapılırken gazete ve dergilerle, internet sitelerinde önemli ölçüde yer aldı. Başta Doğan Hızlan olmak üzere birçok yazar köşelerinde bu kitaplarla ilgili yorumlarda bulundu.

Kadir Can, 'Sınırsız Av' başlığını koyduğu Balık Ağlara Takıldı kitabının giriş yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Yılın belirli günleri bizler için önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu 29 Ekim'de, 19 Mayıs'ta, 23 Nisan'da, 30 Ağustos'ta ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi hemen hemen bütün illerin kurtuluş günlerinde törenler ve kutlamalar yapılır. Her yılın 1 Eylül günü de av mevsiminin başlaması nedeniyle balıkçılar için önemlidir. Kumkapı Su Ürünleri Hali'nde yapılan törenlerden sonra balıkçılar 'Rasgele' temennisiyle denize uğurlanır. Bu kitabın yayına hazırlandığı 2012 yılında bazı sivil toplum örgütlerinin kampanyaları sonucu balık avına çeşitli sınırlamalar getirildi. Balıkçılar, sivil toplum örgütlerinin sesini kesmek için alınan son derece yetersiz kararları bile protesto ederek birkaç gün de olsa denize açılmadılar. Çinakop avının yanı sıra Adalar ile İzmit Körfezi'nin balıkçılığa yasaklanmasını ve avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasını protesto edip denize açılmayan balıkçılar daha sonraki günlerde Karadeniz'de son yıllarda görülmemiş miktarda palamut avladılar. Çinakop ve sarıkanat için kampanyalar açan sivil toplum örgütleriyle ilgili kuruluşların büyük bir duyarsızlık içinde izlemekle yetindikleri bu katliam gibi avcılığın neticesi lüferde olduğu gibi önümüzdeki yıllarda palamuda da mutlaka yansıyacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.