9. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran

9. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 7, 'den 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100'e yakın gösterisini 13 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak. 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yer alan 33 yerli yapımın prömiyeri yapılacak; bu projelerden üçü İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcılığında sahnelenecek.  Oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanan
19. İstanbul Tiyatro Festivali, Bisahne, Cevahir Sahnesi, DOT,
Sahnesi, ikincikat-karaköy, Kenter Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Sahnesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Salon, Blackout, Üsküdar Stüdyo ve Üsküdar Tekel sahneleri gibi şehrin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

FESTİVALDE SHAKESPEARE YILI

2014 yılının William Shakespeare'in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yerli ve yabancı birçok yapımın yanı sıra söyleşi, panel, atölye çalışması ve belgesel gösterimi de yer alacak. Shakespeare Oyunlarının Yenilikçi Topluluğu, Propeller Theatre Company Festival, günümüzde Shakespeare'in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir üne ve yere sahip olan Propeller Theatre Company'yi British Council'ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında ilk kez İstanbul'da ağırlayacak. 1990'lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluk, festival kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla toplam beş   gerçekleştirecek. Her iki oyunu da topluluğun aynı zamanda sanat yönetmeni olan, festivalin 'nü alacak Edward Hall sahneye koyuyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda aşkın ve yanılsamanın çatışması, kraliyet düğünleri öncesinde birbirlerine âşık iki insanın hikâyesi anlatılıyor. Oyunlarda metin ile çağdaş estetik görünümü, çok titiz bir yaklaşımla birlikte ele alıp işleyen Propeller Theatre Company, bu oyun için sahnede maske, animasyon, her türlü klasik ve modern projeksiyonla her yaşa hitap eden müzik türleri kullanıyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası, 20, 22 ve 24 Mayıs tarihlerinde 20.30'da Sahnesi'nde olacak. 24 Mayıs'taki gösterim sonrası Edward Hall'a festivalin takdim edilecek. Propeller Theatre Company'nin festival programında yer alan ikinci oyunu ise Yanlışlıklar Komedyası. Shakespeare'in eğlenceli ve akıl oyunlarıyla dolu bu oyununda, ikiz kardeşlerin birbiriyle ve aile bireyleriyle olan karmaşık ilişkisi anlatılıyor. Yanlışlıklar Komedyası, 21 ve 23 Mayıs tarihlerinde 20.30'da, Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

YERLİ UYARLAMALAR

Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar, Kral (Soytarım) Lear oyunu ile festivalin konuklarından. İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcılığını üstlendiği, 'in yönettiği ve uyarladığı Shakespeare'in ünlü tragedyası, Lear'a en yakın kişi olan Soytarı'nın gözünden sahnelecek. Oyun, 15 ve 16 Mayıs'ta 20.30'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunbaz topluluğu ise Abdullah Cabaluz yönetmenliğinde "insanlığın absürt trajedisi" Shakespeare'in Kral Lear oyununu sahneleyecek. Kral Lear, 25 ve 26 Mayıs'ta 20.30'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde olacak. Bakırköy Belediye Tiyatroları, yönetmenliğinde Shakespeare'in, iki genç sevgilinin tutkulu aşkını ve ailelerinin düşmanlığından dolayı birbirlerine kavuşamama öyküsünü anlattığı Romeo & Juliet oyununu sahneliyor. Romeo & Juliet, 2 ve 3 Haziran'da 20.30'da Cevahir Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar'ın Shakespeare'in Hamlet'inden uyarladığı Derme Çatma Hamlet ise sosyal kimlikleri meçhul olan birkaç kişinin, dağılmış halde buldukları Hamlet oyununu birleştirme sürecini anlatıyor.
Çiğdem Selışık Onat'ın yönetmenliğinde Derme Çatma Kolektif'in sahneleyeceği oyun, 23 Mayıs 20.30 ve 24 Mayıs 18.30'da Üsküdar Stüdyo Sahnesi'nde seyredilebilir.

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BİLETLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Cumartesi günü 10.00'dan itibaren:

Biletix satış noktaları,
Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),
Biletix web sitesi (www.biletix.com),
Ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 9 Mart hariç pazar günleri kapalıdır)
alınabilecek.Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki "Lale üyelerine özel indirim"lerden yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak. 19. İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV'den (
Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.