Adına sempozyum düzenlenen Hilmi Yavuz: Yaptıklarımın mürüvvetini gördüm

Adına sempozyum düzenlenen Hilmi Yavuz: Yaptıklarımın mürüvvetini gördüm

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Hilmi Yavuz'un şairliğinin 60. yılı dolayısıyla sempozyum düzenlendi. Konuşmalarda Yavuz'un Doğu ile Batı, eski ile yeni arasında köprü, zıtlıkların birleştiği bir insan olduğu vurgulandı. Yavuz da, yaptıklarının

Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden şair ve yazar Hilmi Yavuz için 'Şairliğinin 60. Yılında Hilmi Yavuz Sepozyumu' düzenlendi. Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen sempozyuma; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, İlber Ortaylı, Beşir Ayvazoğlu, Ali Çolak gibi şair ve yazarlar ile Yavuz'un okurları katıldı. 

Açılış konuşmalarında Yavuz'un Doğu ile Batı, eski ile yeni arasında köprü, zıtlıkların birleştiği bir insan olduğu vurgulandı. 

Protokol konuşması yapmak üzere çağrılmasına biraz bozulduğunu ifade eden AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Buradaki hocalarımız kabul ederse ben de bir edebiyatçıyım. Ama herhalde siyasi kimliğimiz daha öne çıkıyor." şeklinde espri yaptı. 

Tanımaktan bahtiyarlık duyduğum bir insandan bahsettiğini söyleyen Çelik, "Zıtların birleştiği bir merkezden söz ediyorum. İsminden başlamak üzere adeta zıtların birleştiği bir insan. Hilm yumuşaklık, iyi huyluluk, Yavuz ise bunun zıttıdır. İsmiyle müsemma bir insandan bahsediyoruz." diye konuştu. 

Program başlamadan önce Yavuz'a takıldığını ifade eden Çelik, "Mazi ile gelecek arasında köprü vazifesi görüyorsunuz dedim. Doğu ile batı, ledünni ile ilahi olan arasında bütün bu zıtları birleştiren insansınız dedim. Bak şimdi de benimle sayın bakanın arasına oturdunuz. O şimdi bakan, ben de eski Kültür Bakanıydım. Ben maziyim o hal. Siz yine ortaya geldiniz dedim." ifadelerini kullandı. 

Yavuz ile asker arkadaşı olduklarını anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, "Çocuklar gibi askerlik çağındaki gençler de acımasızdır. Biraz da zorla askere getirilmiş olan ağabeylerini dede, baba diye nitelerler. Babalar dedeler sırası vardır. Ben Hilmi Yavuz'u o sıralarda tanıdım. Okulu bitirir bitirmez aradan çıksın diye askere gitmiştim. O biraz da zorla, kerhen, gönülsüz gelmiş gibiydi. Aramızda 10 yaştan fazla fark var. Akşam saatlerinde boş alanlar bulduğumuzda arkadaşlarımızla birlikte söyleşilerde araya şiirler de katarak ilgiyle dinlediğimiz bir ağabeyimiz oldu. 70'li yılların başıydı. Bizim bu dostluğumuz 12 Mart ile darma dağın oldu, herkes bir tarafa savruldu." dedi. 

70'li yılların sonunda Yavuz'un bir şiirinin kendisini çok etkilediğini dile getiren Günay, askerlik arkadaşını 40 yıldır tanıdığını ve hep takip ettiğini söyledi. 

Toplantıya katılanlara ve hakkında güzel sözler dile getirenlere şükranlarını sunan Yavuz, program başlamadan önce basın mensuplarının sorusu üzerine, "Çok mutluyum. Benim için çok önemli bu etkinlik. Bizim toplumumuz biraz ölü seven bir toplum. Bu yüzden genellikle insanlar öldükten sonra değerlendiriliyorlar. Bu bakımdan kendimi bahtiyar addediyorum. Hayattayken, eski deyimle yaptıklarımın mürüvvetini görüyorum. Çok güzel." diye konuştu. 

Gün boyu sürecek sempozyumda konuşmacılar Yavuz'un 60 yıllık şairlik serüvenini anlatacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.