'Batı cadı yakarken adil yargımız vardı'

'Batı cadı yakarken adil yargımız vardı'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul Kadı Sicilleri' kitabının tanıtımını yaptı. Topbaş, “Batı’yla mukayese edersek, içinde şeytan olduğunu düşünüp insanları yakmak için cadı avına çıkan bir iradenin karşısında nasıl bir yargı sü

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle, Türkiye Diyanet Vakfı, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından organize edilen proje çerçevesinde yayınlanan 'İstanbul Kadı Sicilleri' 40 ciltte toplandı. Tamamı hazırlanan külliyatın tanıtımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de yapıldı. Tanıtım toplantısına, KadirTopbaş, İSAM Başkanı Mehmet Akif Aydın ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Kadir Topbaş, “Ortaya çıkan bu eser, 2010 Avrupa Kültür başkenti unvanını alan İstanbul adına mükemmel bir çalışma. Gün yüzüne çıkartılmış, araştırmacılar için bir ufuk olacağına inanıyorum. Yurt dışından gelenler bu konudan istifade edip bunu araştıracaklar. Kadim bir medeniyetin mensupları olarak. Sayın Başbakanımızın dediği gibi, ‘Biz daha dün kurulmuş bir medeniyetin çocukları değiliz.’ Köklü bir medeniyetin mensuplarıyız. Fatih Cami yapıldığında Amerika kıtası henüz keşfedilmemişti. Genetik hafızasında bu değerleri taşıyan milletiz.” diye konuştu.

Osmanlıyı Batı ile kıyaslayan Topbaş, “Aynı yüz yılda aynı dönemde Batı’yla mukayese edersek, içinde şeytan olduğunu düşünüp insanları yakmak için cadı avına çıkan bir iradenin karşısında nasıl bir yargı sürecimiz olduğunu göstermek lazım. Bilim adamlarına düşen konu da bu kapsamda mukayese yapmalarıdır.” şeklinde konuştu.


BUGÜNÜN MAHKEME DEFTERLERİ

İSAM Başkanı Mehmet Akif aydın ise,”Sicilin orijinalindeki defterlerin tamamını Latin alfabesine çevirip indekslerini hazırladık. İçeriğine yakışan bir şekilde hazırlanarak kültür dünyamıza sunuldu. İstanbul kadı sicilleri, bugünün adıyla mahkeme defterleri Osmanlı Devleti’nin siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel tarihi bakımından son derece önemli bilgi kaynağıdır. Birçok malın standardının esnaflar tarafından belirlenip tespit edildiği ve kadı sicillerine verildiği bilinmektedir.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.