Beyoğlu’nun Geçmişine Yolculuk Başladı

Beyoğlu’nun Geçmişine Yolculuk Başladı

Geçmişteki Beyoğlu’nun günlük ve ticari hayatını ayrıntılarıyla anlatan “Beyoğlu Belediyesi 155.Yıl Efemera Sergisi” Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Beyoğlu’nun geçmişini 100’e yakın belgeyle meraklısına sunan sergi Beyoğlu’nun değişen yüzün

İstiklal caddesi üzerindeki sanat galerisinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın açılışını yaptığı sergi, ziyaretçilere Beyoğlu içinde başka bir Beyoğlu’nu yaşatıyor. Beyoğlu’nun eczaneleri, otelleri, bankaları, hanları, kitapevleri özel belgelerle  sanat galerisinin duvarlarını süslüyor. Tramvay ve sinema biletleri, gazete nüshaları, banka dekontları, tanıtım broşürleri, mektuplar, kartvizitler, tapu senetleri, posterler, fotoğraflar, kartpostallar, davetiyeleri sergiyi gezenleri başka zamanlara yolculuğa çıkarıyor.

Belgeler Beyoğlu Belleği’nden
100’e yakın belgenin sergilendiği sergiyi gezerken, bazen bir konser davetine, bir hanın hiç görülmeyen bir fotoğrafına, Pera Palace Hotel’de düzenlenen tiyatro galasına, Beyoğlu’nun geçmiş tarihinde kalan banka yazışmalarına kadar birçok belge karşınıza çıkıyor. Fransız fotoğrafçı-gazeteci Charles Chusseau Flavinsin’in çektiği siyah-beyaz Galata Kulesi ve Galata Meydanı fotoğrafı o dönemin izlerine götürüyor. 1871’de hizmete başlayan tramvaya ait belgeler, 1930 yılına ait evlilik cüzdanı ve 1956 yılına ait pasaportlar görülmesi gerekenler arasında yer alıyor. 
Sergilenen belgeler dört yıldır akademisyenlere, öğrencilere ve araştırmacılara ışık tutan Beyoğlu Belediyesi Belleği arşivinden gün yüzüne çıkarıldı. Küratörlüğünü Beste Gürsu ve Evrim Doğan’ın yaptığı sergi, 25 Ağustos 2012 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 



























HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.